Ban Ki-moon gaat in gesprek met Netanyahu en Abbas over bestand

Secretary-General of the United Nations, Ban Ki-moon, left, meets with Egyptian Foreign Minister Mohamed Kamel Amr, not pictured, in Cairo, Egypt, Monday, Nov. 19, 2012. (AP Photo/Ahmed Gomaa) VN-chef Ban Ki-moon zal afreizen naar Israël en de Westelijke Jordaanoever om in gesprek te gaan over een bestand in de Gazastrook. Foto AP / Ahmed Gomaa

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gaat in gesprek met de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Abbas om te onderhandelen over een staakt-het-vuren. Ban kwam eerder vandaag aan in Kairo waar Egyptische autoriteiten zich inspannen het conflict in de Gazastrook te sussen, bericht persbureau AFP.

Wanneer Ban afreist naar Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever om de leiders te spreken, wilde woordvoerder Martin Nerisky niet bekendmaken. Wel stelde Nerisky dat de ontmoetingen deze week zullen plaatsvinden. Verder zei hij:

“De secretaris-generaal zal de diplomatieke inspanningen om een bestand teweeg te brengen ondersteunen.”

Morgen ontmoet Ban onder anderen de Egyptische president Morsi, die nu druk aan het onderhandelen is met Israël en Hamas over een wapenstilstand. Sinds het Israëlische offensief tegen Gaza woensdag begon, kwamen bijna honderd Palestijnen om het leven. Aan Israëlische zijde vielen er drie doden. Volgens de laatste berichtgeving blijft het dodental oplopen en zijn de aanvallen afgelopen nacht gewoon doorgegaan.

Is een bestand binnen handbereik?

Of een bestand ondanks de tegenstellingen binnen handbereik is, vindt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants moeilijk te zeggen. Eerder vandaag zei ze:

“Israël heeft gisteren opnieuw gedreigd met een grondoffensief, maar dat kan ook tactiek zijn om druk te zetten op de onderhandelingen. Er is duidelijk een verschil met 2008-2009, toen Israël weinig moeite deed een inval te voorkomen. Nu hebben bondgenoten als de VS en het Verenigd Koninkrijk duidelijk meer bedenkingen en nu al loopt het aantal Palestijnse burgerdoden snel op. Dat zijn factoren waar Israël rekening mee heeft te houden.”

Israël bereid tot wapenstilstand

Israëlische autoriteiten maakten vandaag bekend weliswaar gereed te zijn om een grondoffensief uit te voeren, maar het liefst een politieke oplossing te prefereren. “We hebben liever een diplomatieke oplossing die kan garanderen dat de Israëliërs, woonachtig in het Zuiden, een vredig bestaan kunnen leiden”, aldus een Israëlische hoge ambtenaar tegenover persbureau Reuters. Als dat mogelijk is, is een grondoffensief niet langer nodig. Maar de ambtenaar stelde ook:

“Maar als diplomatie onvoldoende toereikend is, hebben we geen ander alternatief dan het uitvoeren van een grondoffensief.”

Hamasleider: Israël moet eerste stap nemen

De verbannen Hamasleider Khaled Meshaal zei vandaag in een persconferentie in Kairo dat Israël de eerste stap moet nemen als het land een wapenstilstand in Gaza in gang wil zetten. Meshaal:

“Wie met de oorlog is gestart, moet er ook een einde aan maken.”

Meshaal opperde ook dat de Israëlische premier Netanyahu al om een bestand had gevraagd, maar dat is door Israëlische autoriteiten ontkend. Israël heeft vandaag tientallen luchtaanvallen uitgevoerd, maar volgens bemiddelaar Egypte is een akkoord om de gevechten te beëindigen nabij.

Volgens Meshaal is het niet Hamas’ streven om een escalatie van het geweld in de Gazastrook in de hand te werken. Ook een invasie van Israël zou de beweging niet als doelstelling hebben. Meshaal zegt niet tegen een wapenstilstand te zijn, maar hij wil wel dat Israël de eisen van Hamas tegemoet komt. Hamas wil dat Israël een einde maakt aan de luchtaanvallen en de blokkade opheft.

Lees ook het achtergrondartikel van onze internetredacteur Mirjam Remie over het conflict in Gaza.

    • Jeannine Julen