Asielzoekers tentenkamp Amsterdam krijgen week uitstel

AMSTERDAM- Uitgeprocedeerde asielziekers brengen vrijdag de dag door in het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp. De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp zitten, willen daar niet langer blijven. Een nieuw opgerichte stichting gaat hen helpen; er is een plan ingediend bij burgemeester Van der Laan om een gebouw voor de vluchtelingen klaar te maken. In het plan staat onder meer dat een groep architecten, kunstenaars, journalisten en academici op zoek gaat naar een 'Huis van Hoop' voor de overwegend Afrikaanse vluchtelingen. Met het huis wordt voorkomen dat de vluchtelingen deze winter in tenten slapen. Volgens de initiatiefnemers kunnen ze er weer een menswaardig bestaan opbouwen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft woensdag aangegeven dat het tentenkamp niet langer onder de huidige omstandigheden op de Notweg kan blijven bestaan. Het wordt steeds kouder voor de tentenkampbewoners, het kamp groeit uit zijn voegen en de hulpverleners kunnen niet meer goed voor de asielzoekers zorgen. FOTO MARCEL ANTONISSE/ COPYRIGHT ANTONISSE MEDIA
AMSTERDAM- Uitgeprocedeerde asielziekers brengen vrijdag de dag door in het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp. De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp zitten, willen daar niet langer blijven. Een nieuw opgerichte stichting gaat hen helpen; er is een plan ingediend bij burgemeester Van der Laan om een gebouw voor de vluchtelingen klaar te maken. In het plan staat onder meer dat een groep architecten, kunstenaars, journalisten en academici op zoek gaat naar een 'Huis van Hoop' voor de overwegend Afrikaanse vluchtelingen. Met het huis wordt voorkomen dat de vluchtelingen deze winter in tenten slapen. Volgens de initiatiefnemers kunnen ze er weer een menswaardig bestaan opbouwen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft woensdag aangegeven dat het tentenkamp niet langer onder de huidige omstandigheden op de Notweg kan blijven bestaan. Het wordt steeds kouder voor de tentenkampbewoners, het kamp groeit uit zijn voegen en de hulpverleners kunnen niet meer goed voor de asielzoekers zorgen. FOTO MARCEL ANTONISSE/ COPYRIGHT ANTONISSE MEDIA Uitgeprocedeerde asielziekers brengen vrijdag de dag door in het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp. Foto ANP / Marcel Antonisse

De uitgeprocedeerde asielzoekers die het tentenkamp in Amsterdam-West komende vrijdag zouden moeten verlaten, krijgen een week langer de tijd. Omdat de rechtbank meer tijd nodig heeft voor het kort geding dat vanwege de kwestie is aangespannen, gaat de gemeente nu uit van 30 november 07.00 uur, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Vrijdag werd bekend dat burgemeester Eberhard van der Laan wil dat het kamp van de asielzoekers aan de Notweg in Osdorp aankomende vrijdag om 07.00 uur weg is. Anders zou de gemeente overgaan tot ontruiming. De advocaten van de vreemdelingen hebben echter bij de rechter bezwaar ingediend tegen de ontruiming van het kamp.

‘Vonnis is vrijdag niet klaar’

De rechtbank wil onder meer volgende week naar het kamp kijken. Mede vanwege deze schouw denkt de rechtbank niet vrijdag al een vonnis klaar te hebben. De rechters:

“Wij wilden de asielzoekers de gelegenheid geven een rechter naar de kwestie te laten kijken. Dan moeten wij dus wel uitstel verlenen.”

De gemeente denkt dat een extra week voldoende is. “Het is een kort geding, dus we mogen verwachten dat een uitspraak snel volgt.”

Kampbewoners gingen niet in op aanbod Teeven

Vorige week deed staatssecretaris Teeven van Justitie de uitgeprocedeerde asielzoekers een handreiking door ze een maand extra onderdak te verlenen als ze meewerkten. De kampbewoners weigerden in te gaan op dit aanbod en noemden Teevens gebaar “een handreiking van niets”. Elke uitgeprocedeerde asielzoeker heeft namelijk recht op een maand onderdak.

De afgelopen tijd groeide het kamp behoorlijk uit zijn voegen, waarin asielzoekers protesteren tegen hun uitzetting. Begin oktober overnachtten er nog 38 mensen, een paar weken later waren dat er zestig en eind oktober 93. Vorige week lag het aantal rond de tachtig.