Asbest in veel huurhuizen

Zes op de tien woningen die corporaties verhuren bevatten asbest. Dat meldde de NOS gisteren op basis van een rondgang naar aanleiding van de asbestvondst in Utrechtse woningen in de wijk Kanaleneiland deze zomer, waardoor honderden mensen hun huis moesten verlaten. Woningbouwverenigingen hebben zo’n 2,4 miljoen woningen in bezit.

Rond de helft van de ongeveer 450 corporaties weet waar het asbest zit. Het asbestvrij maken van alle woningen zou 3,8 miljard euro kosten. Meestal gaat het om een relatief ongevaarlijke asbestvariant, die pas risico’s geeft als er in wordt gezaagd of geboord.

In Nederland sterven jaarlijks naar schatting zo’n zestienhonderd mensen aan asbestziekten, blijkt uit cijfers van de Gezondheidsraad. Zij zijn meestal jaren geleden besmet geraakt via hun werk. Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden. (Novum)