Arrestatie in zaak Marianne Vaatstra - DNA-match bij bekende van familie

In de moordzaak van Marianne Vaatstra heeft de politie een 44-jarige man aangehouden die naar voren is gekomen uit het recente grootschalige dna-onderzoek. Het gaat vrijwel zeker om een honderd procent match, meldt haar vader.

Het graf van Marianne Vaatstra in Zwaagwesteinde.Foto ANP / Koen van Weel

In de moordzaak van Marianne Vaatstra heeft de politie een 44-jarige man aangehouden die naar voren is gekomen uit het recente grootschalige DNA-onderzoek. Het gaat vrijwel zeker om een honderd procent match, meldt haar vader.

De man werd gisteravond laat opgepakt. Hij leverde uit eigen beweging DNA voor het onderzoek. Later vandaag geeft de politie een persconferentie.

Asielzoeker

In de loop der jaren werd meer dan eens gedacht dat de moord door een asielzoeker gepleegd zou zijn, maar het gaat om een Fries die op slechts tweeënhalve kilometer van de vindplaats van Vaatstra in het Friese Veenklooster woonde. De familie is gisteren door politie en het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht

De familie kent de man, die geen strafblad heeft. De vader van Marianne Vaatstra, Bauke Vaatstra, bevestigde de arrestatie van de man vanochtend op Radio 1:

“Je schrikt je rot, al had je het wel verwacht. Ik ben blij dat we hem hebben. Onvoorstelbaar wat er door je heengaat. Je denkt: dit kan niet want het is al dertien jaar geleden, nooit kwam er iets.”

‘Met elkaar naar school’

De vader meldt dat het Nederlands Forensisch Instituut vandaag nog een laatste check doet op het DNA, maar de overeenkomsten zouden vrijwel zeker honderd procent zijn. De 44-jarige Friese boer was geen bekende van Bauke Vaatstra, maar wel van zijn kinderen. “Zijn en mijn kinderen gingen met elkaar naar school en gymnastiek en dergelijken.”

Hij verklaart verder wel verwacht te hebben dat de dader uit de buurt kwam, maar dan eerder nog uit zijn eigen dorp.

Marianne Vaatstra werd in 1999 in een weiland gevonden

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde.

Twitter avatar PeterRdeV Peter R. de Vries ZAAK #VAATSTRA: Man gearresteerd. Blanke verdachte, Fries, woonde 2,5 km van plaats delict. 100 procent DNA-match!

Het misdaadprogramma van Peter R. de Vries besteedde door de jaren heen veelvuldig aandacht aan de onopgeloste zaak. De verslaggever spreekt van “het nieuws van het jaar” een een “ongekende mijlpaal” waarvoor het onderzoeksteam gezorgd heeft. Tips die binnenkwamen na een uitzending afgelopen zomer waren de aanleiding voor het recente en grootschalige DNA-onderzoek.