agenda

None

Dinsdag 20 november

Binnen de Church of England wordt al tien jaar gesteggeld over de vraag of vrouwen ook bisschop mogen worden. Progressieve stromingen in de Anglicaanse kerk willen dat ook in Engeland – net als in onder andere Australië en de VS – vrouwen tot bisschop gewijd kunnen worden. Ze krijgen steun van de nieuwe aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby. Maar een conservatieve stroming is tegen. Vandaag wordt de knoop doorgehakt.

Afgelopen zondag nog was de Amerikaanse president Barack Obama op bezoek in Thailand, vandaag is het de beurt aan de Chinese premier Wen Jiabao. Beide leiders zijn op rondreis in de regio waar ze eerder de top van ASEAN in Pnom Penh bijwoonden. Premier Wen treedt volgende jaar terug als premier. Vorige week op het partijcongres in Beijing stapte hij al uit de leiding van het polibureau.

De Slowaakse president Ivan Gasparovic brengt op uitnodiging van koningin Beatrix van vandaag tot en met donderdag een staatsbezoek aan Nederland. Het bezoek zal voornamelijk in het teken staan van de bilaterale handel. De auto-industrie vormt een van de belangrijkste peilers van de Slowaakse economie. Nederlandse kenniswerkers, onder meer van de High Tech Campus Eindhoven, hopen samenwerkingsverbanden met de sector aan te gaan.

In Brussel vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone om de laatste knopen door te hakken over steun aan Griekenland.

Woensdag 21 november

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad wordt de tweedaagse top van de D-8 gehouden, een samenwerkingsverband van overwegend islamitische landen. De Pakistaanse president Zardari ontvangt leiders van Bangladesh, Indonesië, Maleisië, Turkije, Nigeria, Egypte en Iran.

Donderdag 22 november

Vandaag begint in Brussel de cruciale top van 27 regeringsleiders over de meerjarenbegroting van de Europese Unie voor de periode 2014-2020. Diplomaten bereiden zich voor op een two shirt of zelfs three shirt top, omdat de onderhandelingen waarschijnlijk tot in het weekend duren. Als de top tenminste niet voortijdig wordt afgebroken. Een akkoord was de afgelopen dagen nog lang niet in zicht.

Vorige week werd in verschillende delen van (zuidelijk) Europa massaal gedemonstreerd geprotesteerd tegen de bezuinigingen. Vandaag gaan in de Portugese hoofdstad Lissabon studenten de straat op.

Vrijdag 23 november

Volgend jaar maart zijn er presidentsverkiezingen in Kenia. Het Keniaanse Hooggerechtshof buigt zich vandaag over de vraag of de twee belangrijkste kandidaten, Uhuru Kenyatta en William Ruto, gerechtigd zijn om deel te nemen. Beiden moet in april voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnen wegens hun rol bij het verkiezingsgeweld in Kenia in 2007.

Zondag 25 november

De Spaanse regio Catalonië kiest een nieuw l parlement. Regiovoorzitter Mas hoopt op een absolute meerderheid. Dit zou zijn onderhandelingspositie tegenover Madrid versterken. Catalonië wil meer fiscale autonomie. Mas zit op een ramkoers met de landelijke regering van premier Rajoy. Hij heeft gedreigd een referendum te organiseren over volledige onafhankelijkheid.

In Italië organiseert de linkse Democratische Partij voorverkiezingen. Er zijn vijf kandidaten om bij de parlementsverkiezingen die uiterlijk volgend voorjaar worden gehouden, lijsttrekker van links te zijn. De zittende partijleider Pier Lugi Bersani hoopt in één keer een absolute meerderheid te halen. Als hem dat niet lukt volgt op 2 december een tweede ronde.

In Zwitserland wordt een referendum gehouden over een aantal maatregelen die buitenlandse rekeninghouders kunnen treffen. Zo ligt er een voorstel om bronbelasting te heffen op rekening van Duitsers, Oostenrijkers en Britten. Die geïnde belastingen zouden dan zonder naam worden overgemaakt naar het desbetreffende land.