6-1 is mooi, nu nog eigen jeugd

PSV won ruim bij ADO, maar trad aan zonder spelers uit de eigen jeugdopleiding. En er vertrekt een groot talent naar Ajax.

Den Haag. PSV heeft de afgelopen jaren een selectie van gerijpte eredivisiekrachten bijeengekocht. Maar wat betekent dat voor de eigen jeugd? Die vraag werd zaterdag weer even actueel na het nieuws over de overgang van de talentvolle centrale verdediger Riechedly Bazoer (16) van de PSV-jeugd naar Ajax.

De transfer van het meest gekoesterde talent in de Eindhovense jeugdopleiding was een rimpeling, voorafgaand aan de 6-1 overwinning op ADO Den Haag. Trainer Dick Advocaat zag PSV zoals hij het graag ziet: volwassen, gretig. Hij kon dan ook moeilijk uit zijn humeur worden gebracht.

Natuurlijk is het jammer dat Bazoer, basisspeler van Oranje op het gewonnen EK onder 17, vertrekt naar nota bene Ajax. „Ik dacht dat er afspraken waren tussen de clubs”, zei Advocaat zaterdagavond. Hij doelde op een gentlemen’s agreement dat er zou zijn tussen de topclubs om van elkaars talenten af te blijven. Maar zo’n herenovereenkomst bestaat helemaal niet, zeggen ingewijden. Marcel Brands, technisch directeur van PSV, heeft het per sms cynisch over „nieuwe mensen, nieuwe wetten” bij Ajax. Hij wil verder niet reageren op het vertrek van de veelbelovende Bazoer. „Hij kiest voor Ajax, dus verder maak ik er geen woorden aan vuil. Je moet graag bij PSV willen spelen.”

Maar dat PSV-talenten moeilijk hun weg vinden naar het eerste is duidelijk. De titelfavoriet trad in Den Haag zaterdag aan zonder spelers uit de eigen jeugdopleiding. In de afgelopen drie seizoenen werd Jong PSV twee keer kampioen, maar onder oud-trainer Fred Rutten kwam alleen de naar Sporting Lissabon vertrokken Zakaria Labyad tot wasdom in de hoofdmacht. Dat Bazoer volgens zijn zaakwaarnemer Revien Kanhai naar Amsterdam gaat vanwege „het sportieve perspectief”, daar valt dus wel iets voor te zeggen.

Kanhai wil niet specifieker ingaan op de drijfveren van zijn zestienjarige cliënt. PSV is zeer correct geweest, zegt hij, en hij wil „op geen enkele manier negativiteit rond PSV” in de hand werken. Opvallend is dat Bazoer dit seizoen nog niet voor Ajax-elftallen mag uitkomen. Het vooruitzicht om in Amsterdam te trainen moet dan wel heel aanlokkelijk zijn geweest. „Het is niet zomaar een overstap”, zegt Kanhai.

PSV-trainer Advocaat is met Memphis Depay, Jürgen Locadia en in mindere mate Marcel Ritzmaier en Peter van Ooijen langzaam bezig met het inpassen van jonge spelers in de ploeg. Dat de overgang van Bazoer naar Ajax met een gebrek aan vooruitzichten bij PSV te maken heeft, lijkt Advocaat dan ook sterk. „Daar heeft het niet veel mee te maken. Ik denk eerder dat Ajax wat meer van wat anders te bieden had”, zei de coach zaterdagavond grijnzend.

„Doodzonde dat hij de overstap maakt”, zegt Jelle Goes desgevraagd. Hij is voormalig hoofd jeugdopleiding van PSV en hij vertrok dit seizoen naar Anzhi Makhachkala in de Russische competitie. Goes denkt niet dat zijn kansen bij Ajax groter zijn dan bij PSV. „De stadiondeur staat altijd op een kiertje.” Dat de doorstroom opdroogde, neemt volgens hem niet weg dat de jeugdopleiding bij PSV op de goede weg is. „Je moet jongens ook de mogelijkheid geven om te kunnen falen in het Philips-stadion. Die lijn moet de directie van PSV doorzetten.”

Het doel van de Ajax-opleiding is om elke twee seizoenen drie spelers uit de jeugd klaar te stomen voor de hoofdmacht. De afgelopen drie seizoenen heeft de jeugdopleiding van PSV één speler (Labyad) succesvol afgeleverd in het eerste. Goes stelt dat PSV wel een strenge maatstaf hanteert. „Niet zomaar spelers voor bij de selectie, maar echt basisspelers in het eerste. Die lijn is bij PSV ingezet en het ziet er met de lichting die er aan komt goed uit.” Daar zit Riechedly Bazoer dus niet meer bij.

    • Bart Hinke