Vitesse wint ruim van rood aangelopen NEC

Vitesse heeft vandaag de Gelderse derby van NEC gewonnen. De Arnhemmers waren in eigen stadion met 4-1 te sterk voor de rivaal, die de wedstrijd met acht man beëindigde. Victor Palsson werd vlak voor rust van het veld gestuurd, waarna in de laatste tien minuten ook Rémy Amieux en Ryan Koolwijk naar de kant moesten.

NEC kwam in het Gelredome nog wel op voorsprong via Melvin Platje. Even later maakte topschutter Wilfried Bony de gelijkmaker. In de tweede helft stelde Vitesse de zege veilig. Kashia, nogmaals Bony en invaller Mike Havenaar tekenden voor de treffers.

De altijd beladen wedstrijd ontvlamde vrijwel meteen na het eerste fluitsignaal. De bezoekers kwamen al na drie minuten op voorsprong via Platje. De spits profiteerde van een opzichtige blunder van Piet Velthuizen. De doelman van Vitesse zag met de bal aan zijn voet Platje over het hoofd, waarna de aanvaller simpel binnentikte.

Nog geen minuut later kreeg Vitesse prima mogelijkheden om langszij te komen. Eerst vond Renato Ibarra doelman Gabor Babos op zijn weg, waarna Bony de bal voor een leeg doel overschoot. Even later nam de Ivoriaanse topschutter revanche. Hij kopte een afgemeten voorzet knap diagonaal binnen: 1-1.

In het vervolg van de eerste helft bleef de wedstrijd op en neer golven. Vitesse had het meeste balbezit, maar de betere kansen waren voor NEC. Vier minuten voor rust werden de bezoekers tot een tiental gereduceerd, nadat arbiter Bossen Palsson met tweemaal geel van het veld had gestuurd.

Vitesse profiteerde direct na rust. Aanvoerder Kashia vond na een corner in een overvol strafschopgebied een gaatje en schoot raak. Met de voorsprong op zak en de numerieke meerderheid op het veld was het vervolgens louter Vitesse dat de klok sloeg.

Jonathan Reis en Gaël Kakuta kregen prima kansen, maar waren niet doeltreffend. Bony stond vervolgens op om de klus af te maken. De spits werd prima bediend door Kakuta en rondde bekwaam af.

In de laatste minuten liep NEC bijzonder rood aan. Zeven minuten voor tijd kreeg Amieux als tweede NEC’er zijn tweede gele kaart. Even later botvierde Koolwijk zijn frustraties met een harde tackle op Tomas Kalas en kwam NEC zelfs met acht man te staan.

Het gaf Vitesse de gelegenheid om de score verder op te voeren. Invaller Havenaar, die in het veld kwam na een publiekswissel voor Bony, bepaalde met zijn eerste balcontact de eindstand op 4-1. Door de zege verstevigt Vitesse zijn derde plaats in de Eredivisie. De achterstand op koploper PSV bedraagt vijf punten. NEC blijft zevende.

Dit wedstrijdverslag werd verzorgd door persdienst Novum Nieuws.

    • Marije Willems