Rebellenbeweging M23 trekt op in Congo - VN eisen einde geweld

Het is de eerste keer sinds 2008 dat de rebellengroepering M23 zo dicht in de buurt van provinciehoofdstad Goma is gekomen.
Het is de eerste keer sinds 2008 dat de rebellengroepering M23 zo dicht in de buurt van provinciehoofdstad Goma is gekomen. Foto AP / Jerome Delay

De Congolese rebellenbeweging M23, die in de Oost-Congolese provincie Noord-Kivu strijdt tegen het leger, is opgetrokken tot vier kilometer van de provinciehoofdstad Goma. De rebellen zijn sinds 2008 niet zo dicht bij Goma gekomen. De VN eist dat het geweld wordt gestopt, anders volgen sancties.

Volgens een woordvoerder van het Congolese leger begonnen de gevechten vanochtend rond zes uur. De frontlinie is sindsdien richting Goma opgeschoven. De rebellen lieten tegenover persbureau AP per telefoon weten de nacht in Goma te zullen doorbrengen. De gouverneur van de stad is uitgeweken naar Bukavu, de hoofdstad van Zuid-Kivu.

M23 bestaat uit strijders van de inmiddels opgeheven rebellengroep CDNP. Die beweging sloot in 2009 een vredesovereenkomst met de regering, waarna de CDNP-strijders werden opgenomen in het leger. In april begonnen de voormalige rebellen het leger echter de rug toe te keren. De afspraken die waren vastgelegd in de vredesovereenkomst zouden niet worden nagekomen, aldus de rebellen.

Rwanda en Oeganda steunen rebellen

Experts van de Verenigde Naties hebben Rwanda en Oeganda ervan beticht de rebellen te steunen. Beide landen ontkennen met klem iets te maken te hebben met het geweld. Oeganda heeft gedreigd zijn troepen terug te trekken uit Somalië als de aantijgingen aanhouden. De Oegandese militairen in Somalië maken deel uit van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie die strijdt tegen islamitische extremisten.

De Oegandese minister van Buitenlandse Zaken Okello Oryem sprak gisteren met Al-Jazeera over de beschuldigingen:
http://www.youtube.com/watch?v=0udpLLKiQlU

‘Rebellen beschikken over goede apparatuur’

Volgens het hoofd van de VN-vredesmissies, Hervé Ladsous, beschikken de rebellen over geavanceerde apparatuur, waaronder nachtkijkers. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon sprak zaterdag met de Rwandese president Paul Kagame, aldus Ladsous. Ban vroeg Kagame zijn invloed aan te wenden om een einde te maken aan het geweld en M23 te weerhouden van verdere aanvallen, zo schrijft persdienst Novum.

De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud, zei dat M23 gestopt moet worden. De val van Goma “zal onherroepelijk leiden tot een humanitaire crisis”, waarschuwde Araud. Hij zei dat de VN binnen enkele dagen zal besluiten tegen welke leiders van M23 sancties worden ingesteld.

VN eisen einde geweld

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eist dat het geweld in het oosten van Congo wordt gestaakt, zo bleek gisteren tijdens een spoedzitting. Als het geweld niet stopt wil de Veiligheidsraad meer sancties instellen tegen rebellengroepen in het land.

De Veiligheidsraad hield zaterdag een spoedzitting nadat de rebellenbeweging M23, gesteund door Rwandezen, het Congolese leger hadden aangevallen. Gevechtshelikopters van de VN-vredesmissie MONUSCO ondersteunden het Congolese leger bij de gevechten. Volgens Congo kwamen gisteren twee militairen en 151 rebellen om, maar de rebellen ontkennen dat.

In zijn verklaring vraagt de Veiligheidsraad de rebellen ook hun opmars naar Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, te staken. Pogingen om het mandaat van de VN-missie in Congo te ondermijnen “zullen niet getolereerd worden”.

    • Mirjam Remie