Raketbeschietingen in Gaza gaan door - Egypte ziet indicaties voor bestand

An Israeli soldier stands next to an armoured personnel carrier (APC) at an area near the border of the Gaza Strip during early morning November 18, 2012. Israel bombed militant targets in Gaza for a fifth straight day on Sunday, launching aerial and naval attacks as its military prepared for a possible ground invasion, though Egypt saw "some indications" of a truce ahead. REUTERS/Ronen Zvulun (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY)
An Israeli soldier stands next to an armoured personnel carrier (APC) at an area near the border of the Gaza Strip during early morning November 18, 2012. Israel bombed militant targets in Gaza for a fifth straight day on Sunday, launching aerial and naval attacks as its military prepared for a possible ground invasion, though Egypt saw "some indications" of a truce ahead. REUTERS/Ronen Zvulun (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) Een Israëlische soldaat vanochtend naast gepantserde wagens nabij de grens van de Gazastrook. Foto Reuters / Ronen Zvulun

Israël heeft vannacht voor de vijfde dag op rij luchtaanvallen uitgevoerd op Palestijnse doelen. Ook vanaf zee wordt op Gaza geschoten, zo meldt persbureau Reuters. Ondertussen ziet Egypte aanwijzingen voor een bestand tussen Israël en Hamas.

Update 10.23 uur:
Militanten in de Gazastrook hebben vanochtend een raket afgevuurd op Tel Aviv. Het Israëlische leger liet weten dat het projectiel door het raketschild Iron Dome is onderschept. Voor zover bekend heeft Israël vandaag niet teruggeslagen. De Israëlische premier Netanyahu zei vanochtend voorbereid te zijn op “significante uitbreiding” van het Gaza-offensief, meldt Reuters.

‘Wij staken aanvallen als Hamas dat ook doet’

De Israëlische vicepremier Moshe Yaalon op Twitter:

“Tot dusver hebben we meer dan 1.000 doelwitten getroffen, dus Hamas moet zich de vraag stellen of het wel of niet de moeite waard is om het vuur te staken.”

“Als het rustig is in het zuiden en er geen raketten worden afgevuurd op Israëlische burgers, noch terreuraanslagen worden uitgevoerd vanuit de Gazastrook, zullen wij niet aanvallen.”

Ondertussen zijn 48 Palestijnen, onder wie ongeveer de helft burgers, inclusief dertien kinderen, omgekomen bij de Israëlische aanvallen, zo melden Palestijnse functionarissen. Meer dan vijfhonderd raketten zijn vanuit de Gazastrook afgevuurd op Israël. Daarbij zijn tot dusver drie Israëliërs omgekomen en tientallen gewond geraakt.

Morsi: aanwijzingen voor staakt-het-vuren

Egypte leidt de onderhandelingspogingen die een einde moeten maken aan de confrontatie die nu vijf dagen duurt. Israël voelt er weinig voor zich terug te trekken zolang er geen tekenen zijn dat een wapenstilstand wordt gesloten.

De Egyptische president Mohammed Morsi zei gisteravond laat dat Egypte samen met Rusland en verschillende Arabische en Westerse landen werkt aan een bestand, maar dat er nog geen enkele garanties zijn:

“We proberen in alle ernst om deze agressie te stoppen en een wapenstilstand te bereiken. We roepen iedereen op om zich te houden aan de afspraken en we hopen zo snel mogelijk tot overeenstemming te komen.”

De Egyptische president komt net als Hamas voort uit de Moslimbroeders. Toch werpt Egypte zich niet direct in de strijd tegen Israël. Wel zei Morsi eerder deze week dat de Israëliërs moeten beseffen dat Egypte deze agressie niet zal accepteren en dat zij alleen maar kan leiden tot destabilisering van de regio.

Aanvallen op smokkeltunnels en een mediagebouw

Met vliegtuigen zijn vannacht onder meer smokkeltunnels en een mediagebouw in de Gazastrook aangevallen. Bij een aanval op een ander gebouw kwamen volgens een hulpverlener in Gaza twee Palestijnse tieners om.

Bij de grens zijn duizenden Israëlische troepen samengedromd. Zij wachten op een eventueel bevel de Gazastrook binnen te vallen.

    • Marije Willems