Obama morgen naar Birma - ‘bezoek is geen steunbetuiging’

U.S. President Barack Obama, with Thai Prime Minister Yingluck Shinawatra, pull a chair up to a table to sign the guest book at Government House in Bangkok, Thailand, Sunday, Nov. 18, 2012. (AP Photo/Carolyn Kaster) Obama signeert een gastenboek in een regeringsgebouw in Bangkok, Thailand. Rechts van hem staat de Thaise premier Yingluck Shinawatra. Foto AP / Carolyn Kaster

Het bezoek dat Obama morgen aan Birma brengt moet niet worden gezien als steunbetuiging aan de regering van het land. Dat zei Obama vandaag in Thailand. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse president Birma bezoekt.

Critici noemen zijn reis naar Birma voorbarig. Terwijl Birma belangrijke hervormingen heeft toegezegd, worden er nog altijd honderden politieke gevangenen vastgehouden en zijn meer dan 100.000 mensen ontheemd door etnisch geweld. Obama zei dat het doel van zijn bezoek vooral is om te benadrukken welke stappen het Aziatische land nog moet nemen. Ook noemde hij zijn bezoek aan Birma een erkenning van de democratische hervormingen die de regering tot dusver heeft doorgevoerd.

Obama kwam vandaag aan in Thailand voor een driedaags bezoek aan Azië. Naast Thailand en Birma staat ook Cambodja nog op de agenda. De Thaise regering werd door Obama geprezen vanwege haar steun voor de hervormingen in Birma.

Obama sprak vandaag tijdens een persconferentie met de premier van Thailand.

    • Marije Willems