Nederland: deëscalatie conflict Israël - Gaza van allergrootste belang

Een ontmoeting tussen premier Netanyahu en premier Rutte in het Catshuis afgelopen jaar. Foto ANP / Koen van Weel

Ook Nederland probeert het aanhoudende geweld van de afgelopen dagen tussen Israël en Gaza te sussen, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hebben dit weekend verschillende collega’s telefonisch gesproken, onder wie de Israëlische premier Netanyahu.

Twitter avatar MinPres Minister-president heeft tel. gesproken met MP Netanyahu (Israël) over situatie in het M-O. Min. Timmermans heeft hierover met meerdere ambtgenoten gesproken.

Nederland erkent recht op zelfverdediging Israël

Nederland erkent Israëls recht op zelfverdediging, zo hebben Rutte en Timmermans nog maar eens herhaald tegen premier Benjamin Netanyahu en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman van Israël. Ze zeiden verder dat deëscalatie nu van het allergrootste belang is, zo schrijft persbureau Novum. Bemiddelingspogingen van onder meer Egypte en Turkije om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen moeten volgens de bewindslieden een kans krijgen.

Timmermans riep er ook bij de Palestijnse minister van buitenlandse zaken Riyad Al Malki op het conflict niet uit de hand te laten lopen. Hij gaf aan dat Nederland bereid is zo nodig humanitaire hulp te verlenen. Timmermans sprak ook met zijn Turkse en Egyptische ambtgenoten en vroeg hun hun invloed uit te oefenen op de partijen om een staakt-het vuren tot stand te brengen.

Timmermans wil Europese reactie op conflict

Verder sprak Timmermans met zijn Britse en Duitse collega’s William Hague en Guido Westerwelle. Hij pleitte bij hen voor een gezamenlijke Europese reactie op de crisis. De Europese ministers van buitenlandse zaken komen maandag bijeen in Brussel.

Het geweld tussen Israël en Gaza gaat voor de vijfde dag op rij onverminderd door. Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in de Gazastrook zijn vanmiddag ten minste tien burgers omgekomen, onder wie vier vrouwen en vier jonge kinderen. De Israëlische Iron Dome heeft een raketaanslag op Tel Aviv weten de voorkomen.

    • Mirjam Remie