Mogelijk Nederlandse Patriots naar Turkije - ‘NAVO is er niet voor niets’

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zou bereid zijn om Nederlandse Patriots naar Turkije te sturen. Het land kan daarmee zijn grens met buurland Syrië beschermen. Regelmatig komen er Syrische mortiergranaten in Turkije terecht.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert zou bereid zijn om Nederlandse Patriots naar Turkije te sturen. Het land kan daarmee zijn grens met buurland Syrië beschermen. Regelmatig komen er Syrische mortiergranaten in Turkije terecht. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Nederland en Duitsland sturen mogelijk Patriot-luchtverdedigingswapens naar Turkije, om te helpen de Turkse grens te verdedigen tegen Syrische raketaanvallen. Dat meldt persbureau Reuters.

Turkije zei eerder deze week dat het gesprekken met NAVO-bondgenoten voert over hoe het land de veiligheid kan bewaren rond de grens met buurland Syrië. Die grens is zo’n 900 kilometer lang. Het is regelmatig voorgevallen dat mortiergranaten vanuit Syrië in Turkije belandden.

Nederland wacht eerst een verzoek van de NAVO af, voordat het de knoop doorhakt. “De NAVO is er niet voor niets”, zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in Brussel, aan de vooravond van een overleg met haar Europese collega’s. Zij sprak vorige week al met haar Duitse collega Thomas de Maizière. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie verklaarde tegenover Reuters:

“Er is nog geen verzoek, maar Nederland en Duitsland zijn de enige landen in Europa met Patriots.”

Alleen Nederland, Duitsland en VS hebben Patriots

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie zei gisteren dat de NAVO ieder verzoek van Turkije zal overwegen, en bevestigde dat Nederland, Duitsland en de VS de enige landen zijn die Patriot-luchtverdedigingswapens beschikbaar hebben.

Turkije zal de NAVO volgens Reuters morgen formeel vragen te helpen de grens met Syrië te beschermen. De NAVO heeft aangegeven alles te doen wat het kan doen om Turkije te beschermen en te verdedigen.

Morgen overleg tussen EU ministers van Defensie en Financiën

Ambassadeurs van de NAVO moeten over een eventueel formeel verzoek van Turkije beslissen. Hun wekelijkse vergadering is woensdag maar er kan een extra bespreking worden ingelast. De ministers van Defensie en Financiën van de Europese Unie hebben morgen een ontmoeting in Brussel.