Leden TON willen geen fusie met partij van Hero Brinkman

Lijsttrekker Hero Brinkman van het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) tijdens de uitslagenavond van zijn partij. Hij kreeg niet genoeg stemmen voor een zetel. Foto ANP / Lex van Lieshout

De leden van Trots op Nederland (TON) willen niet fuseren met de partij van Hero Brinkman. Dat is tijdens een algemene ledenvergadering besloten.

Brinkman stapte in maart uit de PVV en richtte zijn eigen partij op: de Onafhankelijke Burgerpartij (OBP). Voor de verkiezingen werd besloten dat die partij samen zou werken met TON, de conservatieve partij die in 2007 is opgericht door Rita Verdonk. Het samenwerkingsverband luisterde naar de naam Democratisch Politiek Keerpunt (DPK). Bedoeling was om “het enorme gat op rechts” op te vullen.

Het DPK partij haalde op 14 september, net als veel andere kleine partijen, echter geen enkele zetel. Volgens de leden van TON, die overigens benadrukken de partij niet te willen opheffen, kwam dat omdat veel kiezers strategisch stemden.

“Het heeft niet aan het programma of de inzet gelegen. De kiezer heeft strategisch gestemd met alle gevolgen van dien.”

Het nieuw gekozen bestuur van TON wil zijn vizier op de toekomst richten. Met 35 raadsleden in twintig fracties en twee wethouders verwacht de partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 met een positief resultaat mee te kunnen doen,

    • Mirjam Remie