Rakettenregen in Israël en Gaza gaat onverminderd door

Israeli soldiers prepare tanks near the border with the central Gaza Strip November 18, 2012. Israel bombed Palestinian militant targets in the Gaza Strip from air and sea for a fifth straight day on Sunday, preparing for a possible ground invasion while also spelling out its conditions for a truce. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Israeli soldiers prepare tanks near the border with the central Gaza Strip November 18, 2012. Israel bombed Palestinian militant targets in the Gaza Strip from air and sea for a fifth straight day on Sunday, preparing for a possible ground invasion while also spelling out its conditions for a truce. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Israëlische tanks vlakbij de grens met Gaza. Foto Reuters / Nir Elias

Militanten in de Gazastrook hebben vandaag opnieuw tientallen raketten afgevuurd op Israël. Ook het Israëlische leger heeft verschillende doelen gebombardeerd in de Gazastrook.

De Israëlische premier Netanyahu zei vanochtend voorbereid te zijn op “aanzienlijke uitbreiding” van het Gaza-offensief, meldt Reuters. Israël heeft vannacht voor de vijfde dag op rij luchtaanvallen uitgevoerd op Palestijnse doelen. Ook vanaf zee wordt op Gaza geschoten.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Update: The Iron Dome intercepted the rocket fired from #Gaza toward Tel Aviv a few minutes ago. #IsraelUnderFire

Obama: Israël heeft recht op zelfverdediging

Obama herhaalde vandaag nog maar eens dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen raketten die op het land worden afgevuurd vanuit de Gazastrook, zo zei hij tijdens zijn bezoek aan Thailand. Volgens Obama tolereert “geen enkel land ter wereld” dat er raketten vallen op hun burgers. Om het offensief niet te laten escaleren moet iedereen zich volgens hem inspannen voor een staakt-het-vuren.

Angst in Gaza voor invasie groot

In Gaza is de angst voor een nieuwe invasie groot, vertelde onze correspondent Leonie van Nierop gisteren al:

“Of Israel binnen zal vallen, is nog onduidelijk. De bevolking van Gaza vreest het ergste. De traumatische herinneringen aan Operatie Gegoten Lood, in de winter van 2008 en 2009, zijn nog levendig.”

Radioboodschap: blijf uit de buurt van Hamasgebouwen

Het Israëlische leger leek vandaag ook de radiofrequenties van Hamas en de Islamitische Jihad te hebben gekaapt om een oproep aan de bevolking van Gaza uit te zenden. In het Arabisch werd Gazanen aangeraden niet in de buurt te komen van leden of gebouwen van Hamas. “Aan de mensen van Gaza: Hamas speelt met vuur en zet jullie lot in de waagschaal”, aldus de boodschap, die elke vijf minuten werd herhaald.

“Het Israëlische leger is klaar voor de tweede fase van deze operatie. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk uit de buurt te blijven van gebouwen en leden van Hamas.”

Wat met de ‘tweede fase’ bedoeld wordt, is onduidelijk.

VN-chef Ban Ki-moon morgen voor overleg naar Egypte

VN-secretaris generaal Ban Ki-moon brengt morgen een bezoek aan de Eygptische president Morsi, zo meldt Reuters op gezag van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken. Egypte leidt de onderhandelingen die een einde moeten maken aan de confrontatie tussen Israël en Hamas die nu vijf dagen duurt. Israël voelt er weinig voor zich terug te trekken zolang er geen tekenen zijn dat een wapenstilstand wordt gesloten.

Morsi: aanwijzingen voor staakt-het-vuren

Morsi zei gisteravond laat dat Egypte samen met Rusland en verschillende Arabische en Westerse landen werkt aan een bestand, maar dat er nog geen enkele garanties zijn:

“We proberen in alle ernst om deze agressie te stoppen en een wapenstilstand te bereiken. We roepen iedereen op om zich te houden aan de afspraken en we hopen zo snel mogelijk tot overeenstemming te komen.”

De Egyptische president komt net als Hamas voort uit de Moslimbroeders. Toch werpt Egypte zich niet direct in de strijd tegen Israël. Wel zei Morsi eerder deze week dat de Israëliërs moeten beseffen dat Egypte deze agressie niet zal accepteren en dat zij alleen maar kan leiden tot destabilisering van de regio.

Offensief heeft al tot tientallen slachtoffers geleid

Ondertussen zijn 48 Palestijnen, onder wie ongeveer de helft burgers, inclusief dertien kinderen, omgekomen bij de Israëlische aanvallen, zo melden Palestijnse functionarissen. Meer dan vijfhonderd raketten zijn vanuit de Gazastrook afgevuurd op Israël. Daarbij zijn tot dusver drie Israëliërs omgekomen en tientallen gewond geraakt.

‘Gaza is nu veel sterker bewapend’

Het doel van ‘Operatie Wolkkolom’ is volgens Israël om “de infrastructuur van terreur in Gaza te verlammen”. Maar de Gazastrook zit vol wapens, die de laatste jaren uit Soedan, Syrië, Iran en recentelijk met name uit Libie binnenkwamen, schrijft onze correspondent Van Nierop in NRC Weekend:

Had Hamas eerst alleen zelfgemaakte Qassam-raketten met een bereik van 10 kilometer. Nu hebben ze ook de Iraanse Fajr-5, die tot 75 kilometer ver komt. De aanvallen op Israël van de laatste dagen zijn het bewijs. Tel Aviv en Jeruzalem liggen beide op ongeveer 75 kilometer afstand van Gaza. Op beide steden werd vrijdag geschoten.

Hoe Israël Hamas’ militaire infrastructuur denkt te kunnen vernietigen is een raadsel. Er wordt gespeculeerd over een grondoffensief. Maar de vorige keer dat het Israëlische leger Gaza binnenviel, in de winter van 2008 en 2009, kon het niet meer dan Hamas een slag toebrengen. Verschil is dat de wapensmokkelaars via Egypte de laatste jaren goede zaken hebben gedaan. Hamas is nu sterker en vastberadener.