In het meest oostelijke puntje van Noorwegen woont bijna niemand

Dat vervallen plekken ook heel filmisch kunnen zijn, bewijst onderstaand filmpje. Filmmaker Andrew Telling legde de reis vast van de Ierse kunstenaar Conor Harrington naar Vardø, het meest oostelijke puntje van in Noorwegen.

Hammington was deze zomer in het stadje voor Komafest, een festival waarbij twaalf kunstenaars in twee weken tientallen schilderingen hebben gemaakt op muren van leegstaande gebouwen. Want leegstand, die is er veel. Het traditionele vissersplaatsje is behoorlijk leeggelopen. Sinds 1960 is het aantal inwoners gehalveerd tot ruim tweeduizend.

Is het een grauwe spookstad? De zomer in Vardø brengt zeker geen witte stranden of een blauwe zee, net zomin als hippe clubs of grote winkels. Het regent er; de lucht is grijs. Wegen lijken naar niets te leiden, huizen zijn vervallen. Maar een poëtische indruk wekt het zeker - het zou zomaar het einde van de wereld kunnen zijn.

Ook de muziek is van Telling:


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie