Hamilton wint Grand Prix VS - strijd om wereldtitel nog niet beslist

Formule 1-coureur Lewis Hamilton van Groot-Brittannië na zijn overwinning vandaag in Austin, Texas.
Formule 1-coureur Lewis Hamilton van Groot-Brittannië na zijn overwinning vandaag in Austin, Texas. Foto Reuters / Adrees Latif

Lewis Hamilton heeft vandaag de Grand Prix gewonnen van de Verenigde Staten. De strijd om de wereldtitel is nog niet beslist - dat gebeurt pas op de slotrace in Brazilië.

De Engelsman van McLaren bleef Sebastian Vettel (Red Bull) en Fernando Alonso (Ferrari) voor op het gloednieuwe Circuit of the Americas. Red Bull stelde dankzij de tweede plaats van Vettel wel al de wereldtitel bij de constructeurs veilig. Vettel startte van poleposition en reed lang soeverein aan de leiding. Stukje bij beetje knabbelde Hamilton echter wat van de voorsprong van de regerend wereldkampioen af, en op twee derde van de race achterhaalde hij de Duitser.

Op grote afstand daarachter reed Vettels enige concurrent om de wereldtitel, Fernando Alonso, zijn rondjes. De Spanjaard profiteerde van het vroege uitvallen van Vettels teamgenoot Mark Webber met technisch malheur. Achter Alonso kwam zijn collega Felipe Massa als vierde over de finish voor Jenson Button en Kimi Räikkönen.

Dertien punten voorsprong op Alonso

In de strijd om de wereldtitel heeft Vettel, die de afgelopen twee jaar al wereldkampioen werd, nu dertien punten voorsprong op Alonso. Volgende week liggen bij de Grand Prix van Brazilië 25 punten klaar voor de winnaar. Een plaats bij de eerste vier is voor Vettel dan hoe dan ook voldoende voor zijn derde wereldtitel.

Voor Alonso betekent de achterstand dat hij genoeg heeft aan een derde plaats als Vettel niet in de punten rijdt. Wordt Alonso tweede, dan mag Vettel op zijn best als negende finishen. Bij winst voor de Ferrari-coureur mag Vettel niet hoger dan vijfde eindigen.

Dit verslag is afkomstig van persdienst Novum.

    • Mirjam Remie