Geweld Israël en Gaza houdt aan - Israëlische functionaris in Kairo

Het geweld tussen Israël en Gaza gaat voor de vijfde dag op rij onverminderd door. Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in de Gazastrook zijn vanmiddag ten minste tien burgers omgekomen, onder wie vier vrouwen en vier jonge kinderen. In Gaza vielen vandaag 18 doden, zo meldt de BBC.

Palestijnen lopen langs de restanten van een gebouw in Gaza City. Foto ANP / Adel Hana

Het geweld tussen Israël en Gaza gaat voor de vijfde dag op rij onverminderd door. Vandaag was de bloedigste dag. Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in de Gazastrook zijn vanmiddag ten minste tien burgers omgekomen, onder wie vier vrouwen en vier jonge kinderen. De Israëlische Iron Dome heeft meerdere raketaanslagen op Tel Aviv weten de voorkomen.

In Gaza vielen vandaag 23 doden, zo meldt de BBC. Het dodental is aan Palestijnse zijde opgelopen tot 69; in Israël vielen er 3 doden.

Ook Hamas blijft gewelddadig. Militanten hebben verscheidene keren raketten afgevuurd naar Tel Aviv, de tweede stad van Israël, dat op zo’n 70 kilometer afstand ligt van de Gazastrook. De meesten zijn onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome. Tot nu toe hebben Palestijnse militanten ruim achthonderd raketten afgevuurd, meldt de woordvoerder van het Israëlische leger:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Some numbers from the last 4 days: 544 rockets fired from #Gaza hit #Israel + 302 Iron Dome interceptions = 846 rockets fired at us

Aanslag op gezin ‘verschrikkelijke ramp’

Hamas-leider Ismail Haniyeh noemde de Israëlische luchtaanval op het huis van de familie Dalou, waarbij tien mensen omkwamen, onder wie vier kinderen, een “verschrikkelijke ramp”. Hun huis van twee verdiepingen is met de grond gelijk gemaakt. Het was niet direct duidelijk wie of wat het doelwit van de luchtaanval was.

Israëlische functionaris in Kairo voor overleg

Ondertussen is een hooggeplaatste Israëlische functionaris vandaag in Kairo aangekomen om te praten over een einde van het Israëlische offensief in Gaza, zo schrijft persbureau AP op gezag van een Egyptische bron. Volgens de bron kwam de gezant aan op het vliegveld in Kairo en werd hij direct van de landingsbaan naar de onderhandelingstafel gebracht. Wie de gezant is, is onduidelijk - Israël wilde geen commentaar geven.

Er wordt hard gewerkt aan een wapenstilstand

Nabil Shaath, een medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas die in Kairo zit, bevestigde de aankomst van de Israëlische bemiddelaar. Volgens Shaath wordt “serieus geprobeerd een staakt-het-vuren te bewerkstelligen”. Egypte heeft de afgelopen dagen geprobeerd de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen, maar een bestand lijkt nog ver weg. Toch wordt er volgens buitenlandredacteur van NRC Handelsblad en Midden-Oosten expert Carolien Roelants wel degelijk hard gewerkt aan een staakt-het-vuren:

“Er zijn een hoop aanwijzingen dat er krachtige inspanningen worden gedaan om een einde te maken aan de beschietingen over en weer. Verschillende landen zijn daarbij betrokken, zoals Qatar, Egypte en Turkije. Amerika en Engeland hebben duidelijk gemaakt dat ze weliswaar achter Israël staan, maar geen voorstander zijn van een invasie van de Gazastrook.”

‘Weinig animo voor grondinvasie’

Hamas eist dat de Israëlische blokkade van Gaza, die werd ingesteld toen Hamas aan de macht kwam, wordt opgeheven en dat aanvallen op militante leiders van Hamas stoppen. Israël zegt niet geïnteresseerd te zijn in een tijdelijke gevechtsstop als de raketbeschietingen vanuit Gaza niet stoppen. Premier Netanyahu liet weten er niet voor terug te schromen om het Gaza-offensief “aanzienlijk uit te breiden”. Maar volgens Roelants is er bij Israël weinig animo om Gaza daadwerkelijke binnen te trekken:

“Operatie Gegoten Lood van 2008 heeft duidelijk gemaakt dat een grondinvasie geen definitieve oplossing levert. Iedereen beseft dat zo’n invasie alleen maar verliezers oplevert: het kan de beschietingen of Hamas niet stoppen. Uit de uitspraken van Netanyahu waarin hij zegt dat hij geen voorstander is van een grondoffensief, kun je opmaken dat Israël geïnteresseerd is in een oplossing. Het is alleen de vraag hoe lang dat gaat duren, en hoeveel doden en verwoestingen het kost.”

Obama: Israël heeft recht op zelfverdediging

Obama herhaalde vandaag tijdens zijn werkbezoek in Thailand dat dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen raketten. Volgens Obama tolereert “geen enkel land ter wereld” dat er raketten vallen op hun burgers. Om het offensief niet te laten escaleren moet iedereen zich volgens hem inspannen voor een staakt-het-vuren.

Ook Nederland heeft laten weten dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans hebben gebeld met onder meer Netanyahu, om te laten weten dat ze pleiten voor deëscalatie.

Ziekenhuizen in Gaza redden het niet

Gaza heeft een “ernstig tekort” aan medische voorzieningen, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie tegenover de BBC. Basisvoorzieningen zoals pleisters en vloeistoffen dreigen op te raken of zijn dat al. Ziekenhuizen redden het volgens de organisatie nog net, maar het zal niet lang meer duren voordat ze het grote aantal patiënten niet meer aankunnen.

Bekijk hier een continu verslag van de BBC over de laatste ontwikkelingen in Israël en Gaza.

    • Mirjam Remie