Stepanek wint van Almagro: honderdste Davis Cup voor Tsjechië

David Ferrer heeft Spanje op gelijke hoogte gebracht in de Davis Cupfinale tegen Tsjechië. De Spaanse kopman had vandaag in Praag niet al te veel moeite met Tomas Berdych (6-2, 6-3, 7-5) en bracht daarmee de stand op 2-2. Het vijfde duel tussen de thuisspelende Radek Stepanek en Spanjaard Nicolas Almagro moet later vandaag de beslissing brengen.

Dankzij Radek Stepanek heeft Tsjechië voor het eerst in haar bestaan de Davis Cup in de wacht gesleept. Foto ANP / Filip Singer

De honderdste Davis Cup gaat naar Tsjechië. Radek Stepanek won vandaag van de Spanjaard Nicolas Almagro (6-4, 7-6 (0), 3-6, 6-3.) en besliste daarmee de drie dagen durende finale. Titelverdediger Spanje, dat Rafael Nadal miste, werd met 3-2 geklopt.

Het is voor het eerst in zijn bestaan dat Tsjechië wint. In 1980 won Tsjecho-Slowakije, waar Tsjechië toen nog deel van uitmaakte, wel al eens de Davis Cup. De zege in het landentoernooi voor mannen maakt het Tsjechische tennissucces compleet. Twee weken geleden prolongeerden de Tsjechische vrouwen al de Fed Cup. Zij waren, ook in Praag, te sterk voor Servië.

Spectaculaire partij

Stepanek en Almagro maakten er een spectaculaire partij van, zo schrijft Novum. Stepanek had aan een break genoeg om de eerste set te winnen en het publiek in Praag gek te maken. In het tweede bedrijf ging het weer lang gelijk op. Breakpunten waren er wel voor Stepanek, maar Almagro hield stand. In de tiebreak bleek Stepanek echter oppermachtig en stond hij de Spanjaard geen punt toe.

De 2-0 achterstand was voor Almagro het teken om er een tandje bij te steken en de Spanjaard pakte in de zesde game zijn break. Die gaf hij vervolgens niet meer uit handen en Spanje mocht derhalve nog hopen op titelprolongatie.

Maar Stepanek kende in de vierde set een bliksemstart. Al in de tweede game brak hij en op 5-2 was er op de opslag van Almagro het eerste Tsjechische kampionschapspunt. Almagro rechtte zijn rug nog eenmaal en behield zijn opslag. Op eigen service benutte Stepanek het tweede kampioenschapspunt wel direct.

Ferrer bracht Spanje vanmiddag op gelijke hoogte met Tsjechië

David Ferrer bracht Spanje vanmiddag nog op gelijke hoogte met Tsjechië. De Spaanse kopman had vandaag in Praag niet al te veel moeite met Tomas Berdych (6-2, 6-3, 7-5) en bracht daarmee de stand op 2-2. Het vijfde duel tussen de thuisspelende Radek Stepanek en Spanjaard Nicolas Almagro moet later vandaag de beslissing brengen.

Ferrer had vrijdag het openingsduel tegen Stepanek eenvoudig gewonnen en trok die lijn door tegen de vermoeid ogende Berdych, die op de wereldranglijst een positie lager staat. In de eerste set brak Ferrer tweemaal de opslag van Berdych en won hij met 6-2. In de tweede acte volstond een break voor setwinst.

Slechts in de derde set ondervond Ferrer serieuze tegenstand. De Spanjaard pakte wederom een snelle voorsprong, maar Berdych kwam in de achtste game terug. In de eindfase van de derde set stelde Ferrer orde op zaken. Hij brak bij 5-5 en serveerde daarna solide de wedstrijd uit.

    • Mirjam Remie