Eredivisie: puntenverlies voor Twente, Feyenoord en Heracles winnen eenvoudig

Zonder groots te spelen heeft Feyenoord vandaag een eenvoudige zege geboekt op Willem II. De hekkensluiter werd in Rotterdam met een 3-0 nederlaag huiswaarts gestuurd. FC Twente heeft voor de tweede week op rij puntenverlies geleden in de Eredivisie. Op bezoek bij FC Utrecht kwamen de Tukkers niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

De ploeg van trainer Ronald Koeman heeft vandaag eenvoudig gewonnen van Willem II. Foto ANP / Jerry Lampen

Feyenoord boekte vandaag een eenvoudige zege op Willem II. De hekkensluiter werd in Rotterdam met een 3-0 nederlaag huiswaarts gestuurd. FC Twente leed weer puntenverlies. Op bezoek bij FC Utrecht kwamen de Tukkers niet verder dan een gelijkspel: 1-1. Heracles boekte een eenvoudige zege op Roda JC: in Twente werd het 5-1 voor de thuisploeg.

Lerin Duarte scoorde twee keer voor Heracles, Willy Overtoom, Geoffrey Castillion en Samuel Armenteros ieder een keer. Sanharib Malki maakte de 1-1 voor de Limburgers. Roda speelde ruim een halfuur met tien man na rood voor doelman Filip Kurto. In de eerste helft was er voor supporters van beide ploegen het nodige te genieten in Almelo. Na zeven minuten leek Roda de score te openen, maar de treffer van de bezoekers werd wegens buitenspel geannuleerd. Drie minuten later ging ook een doelpunt van Heracles niet door wegens duwen.

Na een kwartier was het dan Duarte die Heracles op voorsprong zette. Die stand bleef achttien minuten op de borden staan, maar toen tekende Roda-topscoorder Malki de 1-1 aan. Nog voor rust was het opnieuw Duarte die de 2-1 maakte. Elf minuten na rust kantelde de wedstrijd definitief in het voordeel van de Heraclieden. Roda-doelman Kurto gooide zich voor de doorgebroken spits Castillion en moest met rood naar de kant. Overtoom zette zich achter de bal en verschalkte de net ingekomen reservedoelman Mateusz Prus.

Heracles staat achtste, Roda blijft in gevarenzone

Met elf tegen tien had Heracles vervolgens geen kind meer aan Roda. Castillion en Armenteros breidden de score verder uit. Door de zege staat Heracles achtste met zeventien punten uit dertien duels. Roda blijft in de gevarenzone. De Limburgers haalden tien punten uit hun eerste dertien wedstrijden en staan daarmee zestiende.

Weer gelijkspel voor Twente

Vorig weekeinde speelde Twente ook al gelijk: met 0-0 tegen Vitesse. Vandaag opende Willem Janssen al na twee minuten de score voor de bezoekers, maar Jacob Mulenga zorgde een kwartier later voor de gelijkmaker. De wedstrijd begon door de vroege goal van Twente flitsend, maar verzandde vervolgens. Vooral in de tweede helft was er voor de toeschouwers in de Galgenwaard nauwelijks iets te genieten. De beste kans van het tweede bedrijf was voor Dave Bulthuis, maar de kopbal van de Utrechter werd door Twente-doelman Sander Boschker uit het doel geranseld.

Aan de andere kant was Dusan tadic gevaarlijk, maar zijn inzet werd gestopt door Utrecht-goalie Robbin Ruiter. Vlak voor tijd was er nog een kansje voor Utrecht om door de verdediging van Twente heen te breken, maar de backs herstelden zich en voorkwamen een doelpoging.

Achterstand Twente op PSV groeit

Door het gelijkspel groeit de achterstand van Twente op PSV, dat zaterdag al met 6-1 won van ADO Den Haag, naar drie punten. De Tukkers staan nog wel twee punten voor op nummer drie Vitesse. Utrecht blijft het prima doen met een zesde plaats. De achterstand op Ajax en Feyenoord, die beide wonnen en beide 24 punten hebben, is nu twee punten.

Feyenoord en Ajax delen vierde plaats

Bij Feyenoord opende Lex Immers de score, waarna Graziano Pellè de andere twee treffers voor zijn rekening nam. Door de zege achterhaalt Feyenoord Ajax op de ranglijst. De rivalen delen de vierde plaats met 24 punten uit dertien duels. Willem II blijft laatste met zes punten.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman had international Bruno Martins Indi op de bank gezet, zodat hij wat rust kreeg. Met Miquel Nelom in de basis leek Feyenoord het duel tegen Willem II op te vatten als een verplicht nummertje. Veelzeggend was dat Feyenoord tegen de zwakke Tilburgers pas na ruim een halfuur de score opende. Een niet al te hard schot van Immers rolde bij de tweede paal binnen. Daarvoor hadden diezelfde Immers en ook Jordy Clasie goede mogelijkheden onbenut gelaten.

Feyenoord sterker in tweede helft

In de tweede helft kwam Feyenoord beduidend beter voor de dag. Immers leek al snel zijn tweede van de middag te maken, maar de lat stond succes in de weg. Even later werd de marge alsnog op twee gebracht. Pellè was er als de kippen bij om een schot van Joris Mathijsen binnen te werken.

Na een uur spelen maakte de Italiaanse spits ook zijn tweede treffer van de middag. Goed voorbereidend werk van Clasie werd door Pellè op waarde geschat. Feyenoord kreeg in de slotfase ruimte en kansen genoeg om de score verder op te voeren, maar de Rotterdammers toonden zich genadig met 3-0.

De wedstrijdverslagen zijn afkomstig van persdienst Novum.

    • Mirjam Remie