CDA ook tegen nivellering via belastingen

DEN HAAG - CDA-fractieleider Sybrand Buma op weg naar de kamer van SP-leider Emile Roemer voor overleg over het debat over de regeringsverklaring. ANP ROBIN UTRECHT
DEN HAAG - CDA-fractieleider Sybrand Buma op weg naar de kamer van SP-leider Emile Roemer voor overleg over het debat over de regeringsverklaring. ANP ROBIN UTRECHT Sybrand van Haersma Buma in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Foto ANP / Robin Utrecht

Ook de nivellering via de belastingen kan in de Eerste Kamer niet op steun van het CDA rekenen. “Nivelleren is slecht voor banen”, zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in Eva Jinek op Zondag, meldt persdienst Novum. Het CDA was ook tegen de eerder voorgestelde nivellering via de zorgpremie.

VVD en PvdA hebben hulp nodig van andere partijen om in de Eerste Kamer een meerderheid voor de plannen te krijgen. Premier Rutte (VVD) heeft beloofd bij het uitwerken van de plannen naar de oppositie te luisteren.

Eerder leek er al geen meerderheid in de Eerste Kamer te zijn voor het oorspronkelijke plan om via de zorgpremie te nivelleren. Deze week kwam het kabinet met een alternatief plan om via belastingen de koopkrachtverschillen kleiner te maken. Buma stelde zondag dat het CDA bereid is maatregelen te steunen die de schulden terugdringen en voor meer banen zorgen. “En deze maatregel doet geen van beide.” De senatoren van het CDA zullen dan ook tegen het plan stemmen.

Dat kwam hem op kritiek te staan van mediatycoon Derk Sauer, ook bij de uitzending aanwezig. Hij stelde dat het CDA als grote verliezer de Eerste Kamer verkeerd gebruikt. Hij wees erop dat de Eerste Kamer niet is bedoeld voor politieke strijd, maar moet controleren of wetten goed in elkaar zitten.

Buma zei dat het CDA niet om politieke redenen tegen is. Sauer wilde daar niet aan: “Jullie zijn tegen nivellering en stemmen dus tegen, ik ben voor, dat zijn politieke standpunten.”

Buma: Eerste Kamer stemt niet in strijd met fractie

Daarop zei Buma dat het apart zou zijn als de Eerste Kamer volstrekt in strijd stemt met wat de fractie vindt, alleen maar omdat het CDA kleiner is.

“Ik merk dat mensen tegen het CDA zeggen: jullie hebben in het verleden zo veel compromissen gesloten dat we niet meer weten waar jullie voor staan.”

Daarom zou het CDA juist meer stelling moeten nemen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Marije Willems