Autumn Gold en de beste korte docu’s - IDFA-kijktips voor op de bank

Een prachtig uithangbord voor de documentaire-sector, dat IDFA, ook voor de thuisblijvers. Online zijn namelijk ook zat interviews met filmmakers en documentaires te zien die zeer de moeite waard zijn.

Een atleet in actie uit Autumn Gold. Foto IDFA

Een prachtig uithangbord voor de documentairesector, dat IDFA, ook voor de thuisblijvers. Online zijn namelijk ook zat interviews met filmmakers en documentaires te zien die zeer de moeite waard zijn. Een kleine greep uit het aanbod.

John Appel: hele grote dingen heel klein vertellen

In een uitgebreid interview met John Appel, maker van de openingsfilm, vertelt hij uitgebreid over zijn inspiratiebronnen, het proces van filmmaken en de invloed van een razendsnel veranderende samenleving op zijn werk.

Interviewster Daphne Bunskoek sprak daarnaast met Viktor Kossakovsky, maker van de prachtfilm ¡Vivan las Antipodas!, een uitzending die te bekijken is na 22.00 uur ‘s avonds op last van de kijkwijzer.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Broze bejaarden in topvorm

Een hoogtepunt van IDFA 2010: Autumn Gold. Vijf Europese atleten bereiden zich voor op wereldkampioenschappen in Finland. Ze zijn boven de tachtig, soms zelf boven de negentig of honderd, maar willen absoluut tot de wereldtop behoren.

Alle geportretteerden kijken terug op hun leven, maar weigeren stil te zitten en te berusten. De prestatiedrang is verbazingwekkend, en het is aandoenlijk hoe de bejaarden hun broze lichamen tot het uiterste dwingen. Maar bovenal is het ontroerend hoe deze mensen, die al heel veel hebben gewonnen en verloren, zichzelf nieuwe doelen blijven stellen.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o496EPYSjpA

IDFA-klassieker: de realiteit van plastic

Er staat op de IDFA-website een flinke verzameling klassiekers online. Een van de aanraders: Addicted to Plastic. Deze documentaire zette vele festivalbezoekers aan het denken en discussiëren in 2008, en de film is nog altijd even relevant.

Het overgrote deel van alle plastic kan niet worden afgebroken. De film onderzoekt mogelijke schadelijke effecten van het gebruik van het materiaal en brengt alternatieven zoals bioplastic in kaart.

De beste korte documentaires

Bij een IDFA-bezoek wordt een lange documentaire vaak vooraf gegaan door een korte film. Een leuke, vaak verrassende bonus voor de gasten. Een flink aantal wordt ook online gedeeld, voor de thuisblijvers dus. Een mooi voorbeeld: Chris, een ontroerende zwart-wit animatie.

    • Annemarie Coevert