Zoon: ‘Thuis praten we niet over de zaak’

Bart van Raamsdonk (28) werkt sinds vier jaar bij Elinex. Hij is verantwoordelijk voor organisatie, kwaliteit, marketing en communicatie.

„Ik had een studie business administration gedaan en zocht een baan. Ik ben opgegroeid met dit bedrijf. Het is een interessant product. Tijdens de vakanties werkte ik al vaak mee; ik hielp van jongs af aan in het magazijn. Later deed ik van alles, tot en met de orderadministratie. Zo ben ik in het bedrijf van mijn vader terechtgekomen.

„Net rond mijn afstuderen maakte Elinex een sterke groei door en nam de behoefte aan een andere organisatiestructuur toe. Afdelingen waren niet efficiënt op elkaar afgestemd; medewerkers deden erg hun best, maar sommige dingen werden dubbel of niet uitgevoerd. Dat moest beter. Verder groeien was alleen mogelijk met een strakkere organisatie. Ik ben toen gaan werken voor de consultant die die nieuwe structuur invoerde. Daarna ben ik projecten blijven uitvoeren, vooral op het gebied van kwaliteits- en efficiencyverbetering.

„Thuis proberen we niet over de zaak te praten, maar dat lukt niet altijd. We hebben kort geleden een wekelijks officieel werkoverleg ingevoerd. Voorheen ‘vergaderden’ we altijd even na werktijd, of telefonisch vanuit de auto. Ook dat hebben we nu dus gestructureerd.

„We zijn nogal verschillend van karakter. Mijn vader is een pionier, een doener, een ondernemer. Alles moet meteen gebeuren. Ik maak liever eerst een plan en overdenk de uitvoering voordat ik begin. Een klein bedrijf kan met een impulsieve stijl nog uit de voeten. Als je groter wordt heb je met meer zaken te maken die op elkaar afgestemd moeten worden. We kunnen goed samenwerken. We vullen elkaar aan en komen er altijd samen uit. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat ik het bedrijf overneem. Dat zal de tijd leren. Maar voorlopig kan ik mij hier voldoende ontwikkelen.”

    • Friederike de Raat