Wat zit erin? Gasaansteker

Het gas van het gasfornuis kun je aansteken met een lucifer maar de meeste mensen doen het met een gasaansteker zoals op het plaatje. Die geeft een goeie vonk als je erin knijpt. Hoe dat werkt? Haal hem uit elkaar!

De metalen tuit T aan het eind kun je eraf schuiven als je het plastic knopje K indrukt. Met een grote schroevendraaier wrik je de twee plastic helften uit elkaar – aan het eind beginnen. Als ze stuk gaan is dat jammer.

Kijk wat eruit valt: een plastic houdertje waar iets in zit dat je met de hefboom H kunt samenpersen. Wat is het? Druk de hefboom met alle kracht naar beneden dan springt de hele boel uit elkaar. Daarna kun je de plastic houder P leeg peuteren. In het midden zit een roze rond staafje en daar gaat het om. Dat maakt elektriciteit als je het samenperst, het is raar maar waar. De stroom loopt door de koperen strip S naar de vonk en door de metalen tuit terug. Het staafje heet een piëzo-elektrisch element en het is gemaakt van PZT.

Tja, veel wijzer word je daar niet van. Zet alles netjes in elkaar dan heb je weer een aansteker die het doet. Dit soort aanstekers werd in 1965 bedacht door de Amerikaan Thomas Buitkus.

Welk gereedschap heb je nodig. Een grote schroevendraaier.