Veel transgenders ongelukkig

Veel transgenders – mensen die zich vrouw voelen terwijl ze man zijn of andersom – zijn erg ongelukkig. Twee op de drie voelen zich eenzaam, een kwart van hen is zeer eenzaam. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld. Ruim een op de vijf heeft een zelfmoordpoging gedaan; tien keer vaker dan gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek naar het welbevinden van transgenders van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hoewel veel transgenders hoogopgeleid zijn, hebben ze vaak een laag inkomen.

Saskia Keuzenkamp, de leider van het onderzoek,vindt dat de overheid meer aandacht aan transgenders moet besteden. Met minder lange wachtlijsten in de genderklinieken (VUmc en UMC Groningen) zouden ze sneller geopereerd kunnen worden. Transgenders zijn na hun operatie meestal gelukkiger.

Volgens het SCP zijn er in Nederland ongeveer 48.000 transgenders. Carolien van de Lagemaat van belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland denkt dat het er 90.000 zijn. Volgens haar durven veel mensen er niet voor uit te komen dat ze liever een ander geslacht zouden hebben.

In augustus heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) een wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd waardoor transgenders hun geslacht op hun geboorteakte gemakkelijker zouden kunnen laten wijzigen. Ze hoeven dan niet meer gesteriliseerd te zijn – nu nog een eis – en hoeven niet al een hormoonbehandeling en operatie te hebben ondergaan. Keuzenkamp verwacht dat daardoor minder transgenders behoefte zullen hebben aan een operatie waarbij de penis of de baarmoeder en de eierstokken weggehaald worden. „Voor vrouwen die man willen zijn is het verwijderen van de borsten vaak al genoeg.”

‘Dubbelleven niet vol te houden’: p. 8