Vader: 'Onze ambitie is groei'

In 1986 richtte Huub van Raamsdonk zijn bedrijf Elinex op, dat noodstroomvoorzieningen levert aan onder meer ziekenhuizen en de overheid. Sinds vier jaar werkt ook zoon Bart in het bedrijf.

H.K.J. en Bart van Raamsdonk gefotografeerd door David Galjaard in hun bedrijf "Elinex" in Ridderkerk voor de rubriek "Het Familiebedrijf - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad
H.K.J. en Bart van Raamsdonk gefotografeerd door David Galjaard in hun bedrijf "Elinex" in Ridderkerk voor de rubriek "Het Familiebedrijf - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Huub van Raamsdonk (56) is sinds 1986 directeur-eigenaar van Elinex.

„Ik werkte in de jaren tachtig in een bedrijf dat noodverlichting maakte, maar die markt raakte verzadigd. Het was net de tijd dat computers opkwamen, Bill Gates was nog een kleine knutselaar. Voor het bedrijf zag ik kansen in noodstroomvoorzieningen, maar mijn baas niet. Toen ben ik voor mezelf begonnen.

„Met een lijst van de Kamer van Koophandel ben ik bedrijven gaan bellen in de regio Gouda, die bekendstond om de grote hoeveelheid stroomstoringen; vragen of ze geïnteresseerd waren in een noodstroomvoorziening. Aanvankelijk waren bedrijven terughoudend, maar sinds eind jaren negentig gaan de zaken echt hard.

„IT wordt steeds complexer, waardoor noodstroomvoorzieningen belangrijker worden. Bovendien is de kans op storingen groter geworden door de privatisering van de energiemarkt. Apparatuur wordt pas vervangen als het kapot is, om kosten te drukken. Onze klanten zijn de overheid, banken, verzekeraars, de zorg en telecom.

„Onze ambitie is groei, altijd. In Nederland en daarbuiten, en dat doen we ook nog steeds. We doen nu ook zaken in België en Duitsland. Het aantal internationale projecten groeit, in het Midden-Oosten bijvoorbeeld. Al onze mensen werken nu vanuit Nederland. Maar als we ergens echt groot worden, openen we wellicht een tweede vestiging.

„Tot twee jaar geleden hadden we een eigen raceteam. Op racedagen nodigden we klanten uit om te komen kijken. Bart racete zelf, maar wegens studie en drukte in het bedrijf hebben we besloten de prioriteiten ergens anders te leggen en het racen voor een aantal jaren te stoppen. Omdat we als ondernemers ook iets willen doen voor de maatschappij steunen we de Stichting Hulphond, die honden voor gehandicapten opleidt. Vorig jaar hebben we de opleiding van één hond gesponsord; 45.000 euro. Misschien gaan we ook wel weer eens racen, maar we blijven trouw aan de hulphonden.”

Zoon: ‘Thuis praten we niet over de zaak’

Bart van Raamsdonk (28) werkt sinds vier jaar bij Elinex. Hij is verantwoordelijk voor organisatie, kwaliteit, marketing en communicatie.

„Ik had een studie business administration gedaan en zocht een baan. Ik ben opgegroeid met dit bedrijf. Het is een interessant product. Tijdens de vakanties werkte ik al vaak mee; ik hielp van jongs af aan in het magazijn. Later deed ik van alles, tot en met de orderadministratie. Zo ben ik in het bedrijf van mijn vader terechtgekomen.

„Net rond mijn afstuderen maakte Elinex een sterke groei door en nam de behoefte aan een andere organisatiestructuur toe. Afdelingen waren niet efficiënt op elkaar afgestemd; medewerkers deden erg hun best, maar sommige dingen werden dubbel of niet uitgevoerd. Dat moest beter. Verder groeien was alleen mogelijk met een strakkere organisatie. Ik ben toen gaan werken voor de consultant die die nieuwe structuur invoerde. Daarna ben ik projecten blijven uitvoeren, vooral op het gebied van kwaliteits- en efficiencyverbetering.

„Thuis proberen we niet over de zaak te praten, maar dat lukt niet altijd. We hebben kort geleden een wekelijks officieel werkoverleg ingevoerd. Voorheen ‘vergaderden’ we altijd even na werktijd, of telefonisch vanuit de auto. Ook dat hebben we nu dus gestructureerd.

„We zijn nogal verschillend van karakter. Mijn vader is een pionier, een doener, een ondernemer. Alles moet meteen gebeuren. Ik maak liever eerst een plan en overdenk de uitvoering voordat ik begin. Een klein bedrijf kan met een impulsieve stijl nog uit de voeten. Als je groter wordt heb je met meer zaken te maken die op elkaar afgestemd moeten worden. We kunnen goed samenwerken. We vullen elkaar aan en komen er altijd samen uit. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat ik het bedrijf overneem. Dat zal de tijd leren. Maar voorlopig kan ik mij hier voldoende ontwikkelen.”

Elinex

Opgericht in: 1986

Gevestigd in: Ridderkerk

Aantal medewerkers: vijftig

Omzet: 13,5 miljoen