Vader Julie en Martin dienen klacht in over afgeluisterd gesprek

epa03372090 Jean-Denis Lejeune, whose daughter was murdered by paedophile killer Marc Dutroux, waots at the Court of Cassation in Brussels, Belgium, 28 August 2012. The court is to rule on an appeal against the early release of Michelle Martin, with the decision to be expected for 20 August 2012 afternoon. A few weeks ago Belgian judges approved the conditional release of Michelle Martin, the ex-wife of Dutroux. Judges in July 2012 ruled that Martin could now stay with the Poor Clare Sisters in Malonne, a town outside Namur and about 80 kilometres south of Brussels. The court banned her from having any contact with the families of the victims and barred her from moving into convents in the provinces of Liege and Namur. EPA/JULIEN WARNAND
epa03372090 Jean-Denis Lejeune, whose daughter was murdered by paedophile killer Marc Dutroux, waots at the Court of Cassation in Brussels, Belgium, 28 August 2012. The court is to rule on an appeal against the early release of Michelle Martin, with the decision to be expected for 20 August 2012 afternoon. A few weeks ago Belgian judges approved the conditional release of Michelle Martin, the ex-wife of Dutroux. Judges in July 2012 ruled that Martin could now stay with the Poor Clare Sisters in Malonne, a town outside Namur and about 80 kilometres south of Brussels. The court banned her from having any contact with the families of the victims and barred her from moving into convents in the provinces of Liege and Namur. EPA/JULIEN WARNAND De vader van Julie had vrijdag een gesprek met de ex-vriendin van Dutroux nadat hij eerder haar niet had willen spreken. Foto ANP EPA/Julien Warnand

De vader van Julie, Jean Denis Lejeune, en de ex van Dutroux, Michelle Martin, gaan een klacht indienen over hun gesprek dat is afgeluisterd door een journalist. De vader van een van de slachtoffers van Dutroux en Martin ontmoetten elkaar vrijdag in het klooster waar zij verblijft. Dat melden verschillende Belgische media.

Over de inhoud van het gesprek wil Lejeune geen mededelingen doen. Op Facebook schrijft hij:

“Ik heb Michelle Martin inderdaad ontmoet, en ik zal hierover geen enkel commentaar geven. Ik kan enkel de lekken naar de pers betreuren.”

Een deel van het gesprek zou namelijk door een journalist zijn afgeluisterd, zegt de advocaat van Lejeune, Georges-Henri Beauthier.

“We hebben vernomen dat de deelnemers aan de bemiddeling zonder hun medeweten gedurende 57 minuten werden afgeluisterd door een journalist, met behulp van een telefoon.”

Ook de raadsman van Martin weet dat een deel van het gesprek is opgenomen en dat een krant publicatie overweegt. De beide raadsheren zijn dan ook van plan maandag een klacht tegen de journalist in te dienen. Om welke journalist of welk medium het gaat willen ze niet bekend maken, maar het zou gaan om Sudpresse volgens De Morgen.

Het afluisteren zou zijn gebeurd doordat de telefoon van een van de bemiddelaars, die bij het gesprek aanwezig was, op de grond viel waardoor het automatisch het laatste nummer van een journaliste belde. Die had de bemiddelaar net daarvoor nog aan de telefoon gehad en gezegd dat er over het gesprek geen mededelingen werden gedaan.

De conversatie met Martin en Lejeune duurde zo’n drie uur en was volgens de bemiddelaars een ‘emotioneel’ gesprek waarbij vooral de vader van Julie vragen stelde. Zijn zoon was ook aanwezig bij het gesprek. Martin is sinds augustus voorwaardelijk vrij gekomen en verblijft sindsdien in een klooster in de buurt van Namen. Lejeune had haar vlak daarvoor een brief geschreven waarin hij haar vroeg eindelijk de waarheid te vertellen over wat er met zijn dochter gebeurd was.

    • Anouk Eigenraam