Vader: ‘Onze ambitie is groei’

In 1986 richtte Huub van Raamsdonk zijn bedrijf Elinex op, dat noodstroomvoorzieningen levert aan onder meer ziekenhuizen en de overheid. Sinds vier jaar werkt ook zoon Bart in het bedrijf.

Foto David Galjaard

Huub van Raamsdonk (56) is sinds 1986 directeur-eigenaar van Elinex.

„Ik werkte in de jaren tachtig in een bedrijf dat noodverlichting maakte, maar die markt raakte verzadigd. Het was net de tijd dat computers opkwamen, Bill Gates was nog een kleine knutselaar. Voor het bedrijf zag ik kansen in noodstroomvoorzieningen, maar mijn baas niet. Toen ben ik voor mezelf begonnen.

„Met een lijst van de Kamer van Koophandel ben ik bedrijven gaan bellen in de regio Gouda, die bekendstond om de grote hoeveelheid stroomstoringen; vragen of ze geïnteresseerd waren in een noodstroomvoorziening. Aanvankelijk waren bedrijven terughoudend, maar sinds eind jaren negentig gaan de zaken echt hard.

„IT wordt steeds complexer, waardoor noodstroomvoorzieningen belangrijker worden. Bovendien is de kans op storingen groter geworden door de privatisering van de energiemarkt. Apparatuur wordt pas vervangen als het kapot is, om kosten te drukken. Onze klanten zijn de overheid, banken, verzekeraars, de zorg en telecom.

„Onze ambitie is groei, altijd. In Nederland en daarbuiten, en dat doen we ook nog steeds. We doen nu ook zaken in België en Duitsland. Het aantal internationale projecten groeit, in het Midden-Oosten bijvoorbeeld. Al onze mensen werken nu vanuit Nederland. Maar als we ergens echt groot worden, openen we wellicht een tweede vestiging.

„Tot twee jaar geleden hadden we een eigen raceteam. Op racedagen nodigden we klanten uit om te komen kijken. Bart racete zelf, maar wegens studie en drukte in het bedrijf hebben we besloten de prioriteiten ergens anders te leggen en het racen voor een aantal jaren te stoppen. Omdat we als ondernemers ook iets willen doen voor de maatschappij steunen we de Stichting Hulphond, die honden voor gehandicapten opleidt. Vorig jaar hebben we de opleiding van één hond gesponsord; 45.000 euro. Misschien gaan we ook wel weer eens racen, maar we blijven trouw aan de hulphonden.”