Bewoners tentenkamp waarschijnlijk naar de rechter

AMSTERDAM- Uitgeprocedeerde asielziekers brengen vrijdag de dag door in het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp. De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp zitten, willen daar niet langer blijven. Een nieuw opgerichte stichting gaat hen helpen; er is een plan ingediend bij burgemeester Van der Laan om een gebouw voor de vluchtelingen klaar te maken. In het plan staat onder meer dat een groep architecten, kunstenaars, journalisten en academici op zoek gaat naar een 'Huis van Hoop' voor de overwegend Afrikaanse vluchtelingen. Met het huis wordt voorkomen dat de vluchtelingen deze winter in tenten slapen. Volgens de initiatiefnemers kunnen ze er weer een menswaardig bestaan opbouwen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft woensdag aangegeven dat het tentenkamp niet langer onder de huidige omstandigheden op de Notweg kan blijven bestaan. Het wordt steeds kouder voor de tentenkampbewoners, het kamp groeit uit zijn voegen en de hulpverleners kunnen niet meer goed voor de asielzoekers zorgen. FOTO MARCEL ANTONISSE/ COPYRIGHT ANTONISSE MEDIA
AMSTERDAM- Uitgeprocedeerde asielziekers brengen vrijdag de dag door in het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp. De uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp zitten, willen daar niet langer blijven. Een nieuw opgerichte stichting gaat hen helpen; er is een plan ingediend bij burgemeester Van der Laan om een gebouw voor de vluchtelingen klaar te maken. In het plan staat onder meer dat een groep architecten, kunstenaars, journalisten en academici op zoek gaat naar een 'Huis van Hoop' voor de overwegend Afrikaanse vluchtelingen. Met het huis wordt voorkomen dat de vluchtelingen deze winter in tenten slapen. Volgens de initiatiefnemers kunnen ze er weer een menswaardig bestaan opbouwen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft woensdag aangegeven dat het tentenkamp niet langer onder de huidige omstandigheden op de Notweg kan blijven bestaan. Het wordt steeds kouder voor de tentenkampbewoners, het kamp groeit uit zijn voegen en de hulpverleners kunnen niet meer goed voor de asielzoekers zorgen. FOTO MARCEL ANTONISSE/ COPYRIGHT ANTONISSE MEDIA Het geimproviseerde tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp moet weg van burgemeester Van der Laan, ook met het oog op de komende winterkou vindt hij het niet langer verantwoord het in stand te houden. Foto ANP/ Marcel Antonisse

De uitgeprocedeerde asielzoekers die in Amsterdam demonstreren in een tentenkamp, stappen maandag naar alle waarschijnlijkheid naar de voorzieningenrechter. Dat zei hun advocate zaterdag tegen het ANP, melden verschillende media.

De groep die sinds eind september verblijft aan de Notweg in de wijk Osdorp, kreeg vrijdag van burgemeester Eberhard van der Laan te horen dat het tentenkamp uiterlijk aanstaande vrijdag weg moet zijn. Gebeurt dat niet dan zal de gemeente de tenten zelf verwijderen, eventueel met hulp van de politie. Volgens de advocate wordt morgen definitief besloten:

“De kans is zeer groot dat we dit gaan aanvechten bij de voorzieningenrechter. Mijn cliënten maken gebruik van het recht op demonstratie. Daar is toestemming voor gegeven. En van dat recht willen ze gebruik blijven maken.”

Afgelopen donderdag bood staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie de asielzoekers nog een maand onderdak aan als ze zouden meewerken aan hun eigen uitzetting. De groep van zo’n driehonderd sielzoekers weigerden daarop in te gaan. Voor Van der Laan aanleiding om te willen overgaan tot ontruiming:

“Ik moet deze keuze respecteren, maar vind dit teleurstellend en het geeft geen aanleiding mijn besluit tot beëindiging van de demonstratie en het tentenkamp te herzien.”

Volgens de burgemeester Van der Laan is het tentenkamp in strijd met de regels, heeft de buurt er last van en zijn er zorgen over de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de afgewezen asielzoekers.

    • Anouk Eigenraam