Uitgelicht zondag

Film

Roman Holiday (William Wyler, 1953, VS). Hartverwarmende romantische komedie bezorgde Audrey Hepburn een Oscar voor haar rol van prinses die incognito Rome bezoekt, stiekem haar protocollaire beslommeringen en hofhouding ontvlucht en vervolgens valt voor verslaggever Gregory Peck.Eén, 14.05-16.00u.

Three Musketeers (Stephen Herek, 1993, VS). Internationale superflop. Film streeft authenticiteit na, maar strandt op totaal gebrek aan begrip voor zowel de 17de eeuw als de 19-de eeuwse romantiek van Dumas. Met Chris O’Donnell als d’Artagnan, Kiefer Sutherland als Athos, Charlie Sheen als Artemis en Oliver Platt als Porthos. Net5, 19.20-21.25u.

The Bucket List (Rob Reiner, 2007, VS). Jack Nicholson als een bikkelharde, steenrijke maar terminaal zieke zakenman en Morgan Freeman als een al even terminale automonteur. Op de valreep willen ze nog alles doen waarvan ze ooit hebben gedroomd: een parachutesprong maken, dineren aan de Middellandse Zee, de Taj Mahal bezoeken. Om uiteindelijk te ontdekken dat niet de materiële geneugten de waarde van het leven bepalen.Net5, 21.25-23.15u.

Die Herbstzeitlosen (Bettina Oberli, 2006, CH). Zwitserse bioscoophit over drie bejaarde vrouwen die hun pas weduwe geworden vriendin, de 80-jarige Martha, helpen met het verwezenlijken van haar grote droom: het openen van een winkel in damesondergoed. Het hele dorp spreekt er schande van, maar Martha knapt zienderogen op. Film neemt de Zwitserse clichés van koekoeksklokken en Heimat liefdevol op de korrel. Arte, 21.40-23.10u.

Hooper (Hal Needham, 1978, VS). Tweede wegwerpfilm van voormalige stuntcoördinator Needham heeft met zijn debuut Smokey and the Bandit het koppel Burt Reynolds en Sally Field gemeen. Spectaculair stuntwerk en Reynolds’ geschmier vormen voornaamste attracties van flutverhaal over filmstuntmannen. Ook met Brian Keith en Adam (Batman) West. BBC 1, 01.25-03.00u.

Informatief

Sandy: Anatomy of a Superstorm. Dramatisch verslag van de storm die New York State op de knieën dwong. Met behulp van satellietbeelden, met de computer gegenereerde beelden en ooggetuigenverslagen wordt een wetenschappelijke analyse gemaakt van de meteorologische omstandigheden die Sandy schiepen en van de schade die de storm veroorzaakte. BBC 2, 21.00-22.00u.

Herz im Emmental. Aansluitend op de speelfilm Die Herbstzeitlosen (die zich in het Emmental afspeelt) deze documentaire over de Zwitserse streek die voldoet aan het clichébeeld over Zwitserland: pittoresk, proper, met zelfkazende boeren in schitterende boerderijen en zonovergoten Alpenweiden. In werkelijkheid heerste er veelal bittere armoe. In deze film vertellen bewoners hun verhalen. Die worden geïllustreerd met historische foto’s en afgezet tegen passages uit de romantische Heimatfilms uit de jaren 50 en 60. Arte, 23.10-00.40u.

Drama

Duivelse Dilemma’s: Man in de Crèche. Korte film van Paul Ruven. Moeder brengt haar driejarige peuter naar de crèche en ontdekt dat daar een man werkt. Zal ze haar dochter aan hem toevertrouwen of niet? Ned.2, 23.30-00.05u.

Amusement

The Secret of Crickley Hall. Eerste deel van driedelige dramaserie, gebaseerd op een roman van James Herbert. Een jaar nadat hun zoon verdwenen is, neemt de familie Caleigh zijn intrek in Crickley Hall. Als daar bovennatuurlijke dingen gebeuren, voelt moeder Eve dat dit iets te maken heeft met zijn verdwijning. BBC 1, 22.00-23.00u.