Tsjechië en Spanje gelijk na eerste dag Davis Cup

Door een onzer redacteuren

De tennisteams van Spanje en Tsjechië houden elkaar na de eerste dag van de Davis Cup-finale in Praag in evenwicht: 1-1.

In de openingswedstrijd liet de Spaanse kopman David Ferrer Radek Stepanek kansloos: hij won in drie sets (6-3, 6-4, 6-4). De snelle baan die de Tsjechen hadden geprepareerd in Praag bleek helemaal niet het thuisvoordeel op te leveren waarop de thuisploeg had gehoopt. Ferrer was de hele wedstrijd de bovenliggende partij: hij domineerde de rally's van achteruit en balde zijn vuist bij iedere kanonskogel die hij langs Stepanek vuurde. In de eerste set overleefde Stepanek nog een game met zeven breekpunten tegen en elf deuces, maar twee games later verloor hij zijn servicebeurt alsnog.

Ferrer zei na afloop tegen AFP dat hij zich zorgen had gemaakt over de snelle ondergrond. ,,Maar ik speelde de hele partij goed. Het is belangrijk om zo'n eerste wedstrijd te winnen: dat geeft mijn ploeg meer kalmte voor de rest van het weekend.''

Bij afwezigheid van de Spaanse Hulk Rafael Nadal - al enige tijd geblesseerd aan de knie - speelde Nicolas Almagro namens Spanje de tweede wedstrijd. Hij ging ten onder tegen de Tsjechische reus Thomas Berdych en het schreeuwende thuispubliek. De partij duurde vijf sets: 6-3, 3-6, 6-3, 6-7 en 6-3. Bijna vier uur stonden de twee tennissers op de baan: de wedstrijd eindigde vlak voor middernacht. Berdych kwam keer op keer op voorsprong, Almagro vocht zich vier uur lang terug maar liep constant achter de feiten aan.

Vandaag wordt het dubbelspel gespeeld; op zondag staan de laatste twee wedstrijden op het programma.