Tsjechen aan de leiding in Davis Cup

epa03475200 Tomas Berdych (L) and Radek Stepanek of Czech Republic celebrate after winning the Davis Cup final double match against Marc Lopez and Marcel Granollers of Spain in Prague, Czech Republic, 17 November 2012. EPA/FILIP SINGER Tomas Berdych (links) en Radek Stepanek na hun zegen in de Davis Cup dubbelfinale tegen Marc Lopez en Marcel Granollers in Praag. ANP EPA / Filip Singer

Tomas Berdych en Radek Stepanek hebben Tsjechië vandaag in Praag met 2-1 op een voorsprong gezet tegen verdedigend kampioen Spanje in de finale van de Davis Cup. Berdych en Stepanek waren te sterk voor de Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez in vier sets: 3-6 7-5 7-5 6-3.

De Tsjechen wisten drie matchpoints te verzilveren in de O2 Arena voor het oog van dertienduizend enthousiaste fans. De twee brachten daarmee hun Davis Cup dubbel record op 12-1. Stepanek had vrijdag de openingspartij verloren van David Ferrer waarna Berdych de stand weer herstelde door te winnen van Nicolas Almagro.

Granollers en Lopez wonnen vorige week nog het dubbeltoernooi van de ATP World Tour Finals. Morgen volgen nog twee enkelpartijen waarin Berdych onder andere tegen David Ferrer moet uitkomen. Voor Spanje zou het de vierde titel worden in vijf jaar, voor Tsjechië pas de eerste sinds het land ontstond bij de afsplitsing in 1993 van Tsjechoslowakije.

    • Anouk Eigenraam