Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Topoverleg in Kairo - weer raket onderschept bij Tel Aviv

A fire ball rises as the Israeli air force carries out a raid over Gaza City on November 17, 2012, for the fourth consecutive day. Medics said 40 Gazans have been killed and more than 350 wounded since Israel launched an aerial campaign on the enclave on November 14, afternoon, with at least five militants among the 10 people killed in today's raids. AFP PHOTO/MAJDI FATHI
A fire ball rises as the Israeli air force carries out a raid over Gaza City on November 17, 2012, for the fourth consecutive day. Medics said 40 Gazans have been killed and more than 350 wounded since Israel launched an aerial campaign on the enclave on November 14, afternoon, with at least five militants among the 10 people killed in today's raids. AFP PHOTO/MAJDI FATHI Inslag van bombardement in Gaza door het Israëlische leger vandaag. Ook vandaag bleef het leger luchtaanvallen uitvoeren. Foto AFP / Majdi Fathi

In de Egyptische hoofdstad Kairo wordt vanmiddag topoverleg gevoerd dat tot doel heeft het bewerkstelligen van een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. De leiders van Turkije, Qatar en Egypte zijn in Kairo, net als de leider van Hamas. De luchtaanvallen gaan ondertussen door, ook landde er weer een raket vlakbij Tel Aviv.

Even voor vier vanmiddag ging het luchtalarm af in Tel Aviv. Volgens Reuters wist het Israëlische leger een raket te onderscheppen met de Iron Dome. Het was de derde keer in een paar dagen dat op de stad een raket gericht werd. Eerder landde ook een raket bij Jeruzalem.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF The Iron Dome battery that intercepted the rocket heading to the Tel Aviv area moments ago was the same battery deployed earlier today.

De Turkse premier Erdogan arriveerde eerder vanmiddag in Kairo om met de Egyptische president Morsi, de emir van Qatar en Hamasleider Khaled Meshaal te overleggen. Ook de leider van de Islamitische Jihad, een kleine terreurbeweging die vanuit Gaza opereert, praat mee. Egypte en Turkije hebben traditioneel veel invloed op het leiderschap van Hamas.

Of het overleg daadwerkelijk een staakt-het-vuren zal opleveren is de vraag. Egypte probeert al dagenlang zonder succes een nieuwe wapenstilstand tussen Israël en Hamas af te dwingen. Bovendien praat Israël vanmiddag niet mee in Kairo en zijn de banden tussen zowel Israël en Egypte, net als die tussen Israël en Turkije, de afgelopen jaren verslechterd.

‘Arabische landen willen met invloed grote oorlog voorkomen’

Omdat de invloed van een aantal Arabische landen op Hamas is toegenomen, zou het overleg van vanmiddag toch wel eens tot resultaat kunnen leiden, legt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants uit:

“Hamas heeft weer een grotere sympathie bij landen als Egypte en Qatar, nu de beweging zich van Iran heeft afgekeerd. De emir van Qatar heeft onlangs nog een bezoek gebracht aan Gaza. De Arabische landen willen niet dat het rond Gaza onnodig escaleert en vrezen een regionale oorlog.”

Dat de Arabische landen op Hamas willen inpraten, betekent niet dat de beweging snel zal willen stoppen met de raketbeschietingen, verwacht Roelants:

“Israël eist dat er structureel een einde komt aan de raketbeschietingen vanuit Gaza. Maar Hamas kan het verzet niet zomaar staken, omdat de achterban de raketbeschietingen steunt en het Hamasbewind verder niet erg populair is in Gaza. Ze kunnen dus niet zonder slag of stoot toegeven. Juist het verzet tegen Israël heeft Hamas populair gemaakt.”

Israëlische luchtaanvallen gaan volop door

De gesprekken in Kairo komen een paar uur nadat Israël de luchtaanvallen op Gaza had verhevigd. Sinds vanochtend vroeg bestookt het Israëlische leger bijna onophoudelijk doelen van Hamas in Gaza. Daarbij vielen tot nu toe negen doden. Het totale aantal doden aan Palestijnse kant staat inmiddels op 39.

Vooral in het noorden van Gaza is het door de bombardementen stil op straat, zegt onze correspondent Leonie van Nierop, die vandaag door Gaza reisde:

“Er zijn minder mensen op straat dan gebruikelijk, zeker in het noorden van Gaza, waar je echt spookdorpen hebt. Alle winkels zijn daar gesloten en mensen zijn bezig hun spullen te pakken om naar Gaza-Stad te gaan, waar het iets drukker en veiliger is.”

In reactie op de vele luchtaanvallen vuren Palestijnse militanten sinds vanochtend ook weer massaal raketten af op het zuiden van Israël. In de Israëlische stad Ashdod kwamen tegelijkertijd vier raketten neer, maar er vielen geen gewonden. Eerder vandaag raakten wel vier Israëlische militairen gewond toen een raket insloeg in de buurt van de grens met Gaza.