Topoverleg in Kairo - ‘Indicaties voor een bestand’

An Israeli soldier chases a Palestinian female protester at the Israeli maned Hawara checkpoint in the occupied West Bank city of Nablus, as Palestinians took to the streets to demonstrate against the Israeli military operation on the Gaza Strip on November 17, 2012, which has seen some 40 people killed in the past 4 days including Palestinian children. AFP PHOTO /JAAFAR ASHTIYEH Een Israelische soldaat jaagt een Palestijnse vrouwelijke demonstrant achterna bij het Hawara checkpoint in de stad Nablus op de West-Bank. Wegens het Israëlische offensief raakte het leger bij de checkpoints in het gebied de hele dag door slaags met demonstranten en stenengooiende jongeren. Foto AFP / Jafaar Ashitiyeh

De Eygyptische president Mohammed Morsi zegt dat er ‘aanwijzingen’ zijn voor een staakt-het-vuren op korte termijn tussen Israël en Hamas. De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat hij bereid zou zijn tot een bestand als het ophoudt met het afvuren van raketten.

Morsi zei dit op een persconferentie met de Turkse premier Erdogan, die in Egypte is om te praten met Hamasleiders en te overleggen over een uitweg uit de huidige escalatie. De beide landen hebben vaker opgetreden als bemiddelaars tussen Israël en Hamas. Morsi zei dat Egypte met Rusland, verschillende Arabische en Westerse landen werkt aan een bestand, maar dat er nog geen enkele garanties zijn:

“We proberen in alle ernst om deze agressie te stoppen en een wapenstilstand te bereiken. We roepen iedereen op om zich te houden aan de afspraken en we hopen zo snel mogelijk tot overeenstemming te komen.”

Erdogan zei over de aanvallen dat het “overduidelijk” is dat Israël de “disproportionele kracht” is in de escalatie. Het land heeft 75.000 reservisten opgeroepen en maakte de afgelopen dagen oprukkende bewegingen richting de grens met Gaza. Morsi zei dat een eventueel grondoffensief “verschrikkelijke gevolgen heeft voor de regio”.

Gaza terug naar de Middeleeuwen

Het doel van een eventuele Israëlische militaire operatie in Gaza is het gebied “terugsturen naar de middeleeuwen” zei de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai vandaag tegen de Israëlische krant Haaretz. De rechts-religieuze Shas-politicus zei:

“alleen dan Israël de komende veertig jaar rust zal hebben.”

De luchtaanvallen op doelen in Gaza waar Israël een paar dagen geleden mee begon, gingen ook vandaag de hele dag door. In Vanuit Gaza werden eveneens raketten afgevuurd, voor de derde keer onderschepte de Iron Dome een raket die op Tel Aviv afging. Washington liet vandaag nogmaals weten dat het achter Israël staat en het recht om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf.

WHO: dreigende tekorten in ziekenhuizen

De ziekenhuizen in Gaza worden ondertussen overspoeld met gewonden als gevolg van de luchtaanvallen en worden geconfronteerd met ernstige tekorten aan medische hulpmiddelen, zei de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vanavond. Voor de aanvallen was er al een zekere schaarste door de blokkade zei de VN-organisatie die donorlanden vroeg om 10 miljoen dollar aan hulp de komende drie maanden.

Sinds de aanvallen zijn begonnen zijn er 43 Palestijnse burgers omgekomen, waaronder acht kinderen. Volgens de WHO zijn er echter zeker 382 gewonden tot nu toe: 245 volwassenen en 137 kinderen. Operaties die niet urgent zijn, worden uitgesteld. In een verklaring zegt de WHO:

“The WHO appeals to the international and regional community for urgent financial support to provide essential medicines to cover pre-existing shortages, as well as emergency supplies for treating casualties and the chronically ill.”

Aan Israëlische zijde zijn overigens drie burgers omgekomen sinds het offensief begon.

    • Anouk Eigenraam