Syrische oppositie krijgt officiële ambassadeur in Frankrijk

Hollande sprak vandaag met de nieuwe leider van de Syrische oppositie, Mouaz al-Khatib. Foto AP / Thibault Camus

De Syrische oppositie krijgt een officiële ambassadeur in Frankrijk. Dat hebben de Franse president Hollande en de leider van de Syrische oppositie, Moaz al-Khatib, vanmiddag bekendgemaakt na overleg in Parijs.

Frankrijk is tot dusverre het enige westerse land dat de nieuwe oppositiebeweging officieel heeft erkend als legitieme vertegenwoordiger van de Syrische bevolking. De nieuwe ambassadeur wordt de academicus Mounzir Makhous.

Vertegenwoordigers van onder meer Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Qatar en Turkije voerden gisteren in Londen ook overleg met de onlangs gevormde nieuwe oppositiebeweging. Frankrijk heeft tussen neus en lippen door laten weten wel te voelen voor het bewapenen van de Syrische rebellen die vechten tegen president Assad. De EU is vooralsnog geen voorstander van deze optie. Rusland waarschuwt ondertussen dat het leveren van wapens aan de rebellen in strijd is met internationale wetgeving.

Nieuwe oppositiebeweging heeft brede steun, ook in Syrië

Het Westen voert op dit moment overleg met de Syrische Nationale Coalitie voor Oppositionele en Revolutionaire Troepen, de opvolger van de Syrische Nationale Raad, de alliantie die vorig jaar werd opgericht met de bedoeling als aanspreekpunt voor de buitenwereld te dienen. Veel landen kregen steeds meer moeite met deze organisatie, schreef NRC Handelsblad gisteren:

Het Westen had de afgelopen maanden groeiende moeite gekregen met de Syrische Nationale Raad. De Syrische Moslimbroederschap had er een dominante positie in veroverd en ze stond ver van de rebellen. De nieuwe coalitie omvat vertegenwoordigers van die Raad, maar ook van de gewapende oppositie in Syrië en onafhankelijke prominente figuren.

    • Pim van den Dool