Superster is bijrol niet gewend

De vrouw van de nieuwe Chinese partijleider Xi Jinping is Pen Liyuan, een zeer populaire zangeres . Chinese internetters voorspellen: zij krijgt het moeilijk.

(FILES) In a file picture taken on June 30, 2007, Chinese singer Peng Liyuan performs during the Grand Variety Show in Hong Kong, in celebration of the 10th anniversary of the Reunification. China's next first lady Peng Liyuan is a dazzling singer whose profile long eclipsed that of her husband Xi Jinping, and who will bring a touch of glamour to a role hidden in the shadows for decades. AFP PHOTO / TED ALJIBE / FILES
(FILES) In a file picture taken on June 30, 2007, Chinese singer Peng Liyuan performs during the Grand Variety Show in Hong Kong, in celebration of the 10th anniversary of the Reunification. China's next first lady Peng Liyuan is a dazzling singer whose profile long eclipsed that of her husband Xi Jinping, and who will bring a touch of glamour to a role hidden in the shadows for decades. AFP PHOTO / TED ALJIBE / FILES AFP

Chinese leiders, geheel toegewijd aan de partij en het land, lijken vaak niet getrouwd, geen familieleven of gevoelens te bezitten, zo hermetisch worden zij afgeschermd door geheimhoudingswetten en protocollen. Of de nieuwe Chinese first lady, de zingende superster Peng Liyuan (1962), zich in het Beijingse keurslijf laat persen is voer voor internetdebat sinds de verkiezing afgelopen donderdag van haar man Xi Jinping tot partijleider van de Communistische Partij van China.

Peng, die tot voor kort bekender en populairder was onder de Chinese bevolking dan haar man, gaat een moeilijke tijd tegemoet, is de verwachting. Sinds de Culturele Revolutie, waarin Mao Zedong’s weduwe Jiang Qing een radicale hoofdrol speelde, is het wantrouwen in de vrouwen van machtige mannen groot. Ook is niet vergeten dat de vrouw van de anti-communstische Guomindang-president Chang Kai-shek, Soong Mai-ling, voor en achter de schermen een invloedrijke rol speelde.

Aan de andere kant heet de zangeres en actrice Peng een voordeel te zijn voor de nieuwe leider. Zij is al sinds 1983 de ster van het met 700 miljoen kijkers allerpopulairste tv-programma, het Nieuwjaarsavondgala van CCTV. Al decennia zingt zij op de belangrijkste familieavond in China met haar suikerzoete sopraanstem liederen over het leven en de emoties van de boeren.

Peng die een dans- en zangeenheid van het Chinese leger leidt en zelf op haar achttiende soldaat werd, heeft de rang van generaal-majoor. Sinds duidelijk is dat haar man China gaat leiden draagt zij op de bühne vaker haar uniform. De tijd dat zij met ,,groot haar’’ en zware make-up optrad is voorbij.

Een Carla Bruni zal zij niet worden en zij is al te oud om een Jacqueline Kennedy neer te zetten, maar een Michelle Obama zit er wel in, menen de digitale experts aan de zijlijn. Daar zijn aanwijzingen voor. Eerder dit jaar speelde Peng een hoofdrol op een gala-avond van Bill en Melinda Gates die in Beijing een huis hebben gehuurd en hier allerlei campagnes lanceren. Zij bezocht de afgelopen jaren ook vaak –en zelfs eerder dan haar man– door aardbevingen en overstromingen getroffen gebieden.

Xi heeft in het verleden ook bewezen niet te beroerd te zijn om gratis op te treden tijdens zijn bijeenkomsten op het platteland, waar zij populairder is dan in steden als Shanghai.

Peng is ook de eerste ,,vrouw van’’ die het protocol heeft doorbroken door in een Chinese krant te vertellen hoe Xi op haar 24ste leerde kennen. Xi, toen 32 en net gescheiden, was burgemeester van de oostelijke havenstad Xiamen, en droeg volgens haar ,,een slecht zittend pak en wist niet eens hoe beroemd ik was’’. Erg fantasierijk in het eerste gesprek was hij ook niet, ,,maar ik zag wel dat hij heel intelligent was’’. Vermoedelijk was de jonge communistenleider geïntimideerd door haar schoonheid en faam.

Of Xi zijn vrouw de ruimte gunt een eigen rol te zoeken moet blijken. Feit is wel dat Amerikaanse media van hem verwachten dat hij bij het eerste officiële bezoek aan Washington, vermoedelijk in de loop van 2013, begin 2014 hij Peng meeneemt. Bij Xi’s laatste bezoek aan de Amerikaanse hoofdstad, begin dit jaar, was de teleurstelling over het wegblijven van de zingende first lady groot.

    • Oscar Garschagen