Supersnel stapelen

Een wereldrecord vestigen, hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door heel snel met één hand een hoge legotoren bouwen.

Nederland, Amsterdam, 11-11-2012. Guinness World Records Event in Nemo Science Center in Amsterdam. Recordpoging toren bouwen van Lego binnen een bepaalde tijd. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Amsterdam, 11-11-2012. Guinness World Records Event in Nemo Science Center in Amsterdam. Recordpoging toren bouwen van Lego binnen een bepaalde tijd. Foto: Olivier Middendorp

Viktor Nikitovic is wereldrecordhouder. Hij wordt morgen twaalf en nu al is hij de allerbeste in The largest structure built with interlocking plastic bricks in 30 seconds (one hand). Dat is ingewikkeld Engels voor ‘met één hand op je rug een zo hoog mogelijke toren van lego bouwen in een halve minuut’. Zondag vestigde hij het record, in museum Nemo in Amsterdam. 28 blokjes stapelde Viktor.

Er was een officiële jury uit Londen gekomen om te meten of hij écht de allerhoogste had. De jury was van het beroemde Guinness World Records boek, waar heel veel records in staan. Viktor kwam in het Jeugdjournaal en kreeg een officiële oorkonde.

Hoe doe je dat nou, ergens de beste in worden? Viktor had zondag veel geoefend, maar daarvoor niet. “Vroeger speelde ik wel met lego”, vertelde hij. “Nu bijna nooit meer.”

Joey Strik uit Oss, die tien jaar is, had ook willen winnen. Hij staat hier op de foto, druk bezig om het wereldrecord legotoren bouwen met twéé handen te vestigen. Het lukte niet. Daarvoor moet je 60 blokjes op elkaar stapelen in een halve minuut en dat is ook wel erg veel.

Joey had in Nemo met rode wangen zitten oefenen. Elke keer opnieuw. Soms wel 27 blokjes, dan maar 9 want dan brak de toren af van de onderplaat. “Ik doe net alsof ik een wedstrijd doe met mijn vader”, vertelde Joey.

Joey is goed op weg om ooit ook een record te halen. Want steeds oefenen om beter te worden en geloven dat je dat kan, dat is daarvoor belangrijk. En je moet aanleg hebben.

Jongleur Niels Duinker (27) was zondag ook in Nemo. Hij vestigde twee nieuwe jongleerrecords. Niels begon op met jongleren toen hij twaalf was en verdient er nu zijn geld mee. En heeft hij veel geoefend? “Ja. Ik zit al over de 15.000 uur.” Dat is wel erg veel. Maar het wereldrecord lego bouwen met twee handen, dat moet iemand toch sneller kunnen vestigen. Aan de slag!Hester van Santen

    • Hester van Santen