Sierra Leone kiest nieuwe president - ‘land krabbelt langzaam op’

Een aanhanger van regeringspartij ACP legt uit hoe de stembiljetten werken op een markt in hoofdstad Freetown. Foto AP / Rebecca Blackwell

De bevolking van Sierra Leone mag vandaag naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingscampagne verliep relatief rustig, een teken dat het west-Afrikaanse land elf jaar na de burgeroorlog langzaam opkrabbelt.

De strijd van vandaag gaat tussen de regeringspartij APC van president Ernest Koroma en de SLPP van presidentskandidaat Julius Maada Bio. Hoewel de campagne minder grimmig verliep dan vijf jaar geleden, betalen de SLPP en de APC de vele gefrustreerde, werkloze jongeren om kiezers te intimideren en campagnebijeenkomsten van de andere partij met geweld te verstoren.

Staat en economie in opbouw dankzij donoren

Toch krabbelt Sierra Leone elf jaar na het einde van de bloederige burgeroorlog langzaam op, schreef onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer gisteren in NRC Handelsblad:

De staatsinstellingen, de infrastructuur en de economie moesten van de grond af worden opgebouwd. Internationale donoren hebben veel geld gestoken in de training van politie, leger en rechtelijke macht. En in het organiseren van verkiezingen.

De huidige president, Koroma, heeft gezegd dat hij “Sierra Leone zou leiden als een bedrijf”. Hij heeft inderdaad vooruitgang geboekt: buitenlandse investeringen zijn toegenomen, er zijn duizenden kilometers nieuwe wegen aangelegd en de gezondheidzorg is gratis voor kleine kinderen en zwangere vrouwen.

‘Sierra Leone kan stabiele democratie worden’

De geboekte vooruitgang is echter relatief, want Sierra Leone behoort nog steeds tot de armste landen van de wereld. Ruim 60 procent van de bevolking leeft van minder dan 1,25 dollar per dag. Corruptie en slecht bestuur, die een belangrijke aanleiding vormden voor de burgeroorlog, zijn gebleven. Toch is oppositiekandidaat Maada Bio hoopvol:

“De democratie is nog jong en heeft nog niet zulke sterke wortels. Als deze verkiezingen vrij en eerlijk verlopen, kunnen we laten zien dat we langzaam een stabiele democratie worden.”