Rutte roept op tot eenheid in de VVD: 'Dat heb ik nodig'

De woede binnen de VVD over de inkomensafhankelijke zorgpremie mag „de zaak niet blijven bederven”. Die oproep deed VVD-leider en premier Mark Rutte vrijdagavond voor een zaaltje partijgenoten in Zoetermeer. Rutte riep VVD’ers op zo snel mogelijk weer „schouder aan schouder” te staan. „Dat heb ik nodig, dat heeft de partij nodig, dat heeft Nederland nodig.”

De afgelopen weken stroomden bij de VVD woedende reacties binnen van leden en kiezers na onduidelijkheid over de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie die in het regeerakkoord van VVD en PvdA was opgenomen. In peilingen leek de VVD bijna de helft van haar kiezers kwijt te raken.

De ophef binnen zijn partij was zo groot dat Rutte zich genoodzaakt zag opnieuw te gaan onderhandelen met de PvdA. De premie werd geschrapt, en vervangen doornivellering via de inkomstenbelasting. De ontspannen sfeer onder de ongeveer honderd aanwezigen in Zoetermeer leek erop te duiden dat de grootste ergernis binnen de partij gedempt is.

Het aangepaste regeerakkoord leidt tot minder extreme koopkrachtverschillen. Daarnaast hebben alleenverdieners meer voordeel van de aanpassingen dan tweeverdieners. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting.

Tot 2017 ziet het Nibud, ondanks de bijstelling, grote wijzigingen in de koopkracht, variërend van een daling van 15,9 procent tot een stijging van 5,2 procent.

De middeninkomens zijn volgens het Nibud nu iets slechter af, de lage en hoge inkomens komen iets positiever uit dan bij het oorspronkelijke akkoord.

Het instituut, dat regelmatig de koopkracht van honderd huishoudens vergelijkt, relativeert zelf het belang van de koopkrachtplaatjes. De verschillen treden op over een lange periode, de plannen van de regering zijn nog niet uitgewerkt en bij de huishoudens wordt uitgegaan van een statische situatie (geen promotie, gezinsuitbreiding et cetera).

Verder wordt vooral de koopkracht van mensen met vervroegd pensioen aangetast. Maar de meeste mensen zullen in 2017 geen vervroegd pensioen meer hebben.

Haagse invloeden: pagina 10