Reactie Morsi valt goed in Egypte

Egyptenaren lijken tevreden te zijn met de manier waarop hun president reageert op de eerste grote crisis met Israël sinds de val van Mubarak.

De slogans na afloop van het vrijdaggebed in de Al-Azhar-moskee in Kairo beantwoordden geheel aan de verwachtingen. „Het volk wil de bevrijding van Palestina.” „Het volk wil de vernietiging van Tel Aviv.” „Pistolen en kanonnen zijn het enige waar de Joden naar luisteren.” Ook de „miljoenen martelaren” die blijkbaar klaarstaan om Palestina te bevrijden mochten niet ontbreken.

De Moslimbroederschap had de Egyptenaren opgeroepen naar de moskee te trekken om te betogen tegen de Israëlische aanval op Gaza. En het was er vrijdag veel drukker dan gewoonlijk. De moskee heeft een capaciteit van 20.000 man; buiten stonden nog eens duizenden mensen.

Maar een deel van hen was gekomen om te luisteren naar Youssef Qaradawi, een bekende Egyptische predikant die onder Hosni Mubarak in ballingschap ging in Qatar. Er waren veel Indonesische, Maleisische en Chinese studenten. En niemand leek erg gehaast om Gaza te gaan bevrijden.

Yassine Khairi, een 40-jarige boekhouder, hield een bord met foto’s van dode kinderen recht. Hij was vol lof over de uitspraken die president Mohammed Morsi donderdag deed. „Kairo zal Gaza nooit in de steek laten.” En: „Het Egypte van vandaag is niet dat van gisteren.”

„Hij heeft zich nog ingehouden”, zei Khairi. „Wij weten dat als Morsi niet van een papiertje afleest hij echt heel erg boos is. De Joden gaan het zien: het wordt helemaal anders.”

Hoe anders moet nog blijken. Een oorlog ziet Khairi in ieder geval niet zitten. „Daar is het niet het juiste moment voor. Wij willen wel in vrede leven.”

Veel aanwezigen merkten op dat het voor het eerst is dat de stem van het Egyptische volk in de Palestijnse kwestie weerklinkt. Tijdens de Gaza-oorlog van 2008 werden protesten onderdrukt. Toch is er weinig animo voor wat aangekondigd was als een „miljoenenmars”. Op het Tahrirplein kwamen slechts honderden mensen opdagen.

De Egyptenaren lijken tevreden te zijn met de manier waarop Morsi reageert op de eerste grote crisis met Israël sinds de val van Mubarak. De grens is opengesteld voor gewonden uit Gaza en premier Hisham Kandil is naar Gaza-stad gegaan.

Het is ook niet niks, zegt Islam Idair, een 26-jarige student uit Gaza. „De opkomst hier toont aan dat de Palestijnse kwestie in Egypte springlevend is, dat de Egyptenaren solidair zijn. Nu moeten we president Morsi zijn werk laten doen. Hij moet zijn invloed aanwenden om druk uit te oefenen op Israël.”

Zijn vrienden in Gaza denken er net zo over, zegt Idair. „Jarenlang hebben ze gezien hoe Egypte zich onder Mubarak politiek in bochten wrong telkens wanneer Gaza aan de orde was. Ze hadden niet verwacht dat het onder Morsi anders zou worden.”

Dat Egypte nu met beide voeten in het Palestijnse kamp staat is een doorbraak, denkt Idair. „De spelregels zijn veranderd.”