FC Groningen en AZ gelijkspel - PSV vernedert ADO

PSV blijft ook na dit weekend koploper van de Eredivisie. In Den Haag werd een klinkende 6-1 overwinning geboekt op ADO Den Haag. Met Luciano Narsingh, Kevin Strootman, Dries Mertens, Georginio Wijnaldum, Timothy Derijck en Orlando Engelaar waren er aan Eindhovense kant zes verschillende doelpuntenmakers.

PSV blijft ook na dit weekend koploper van de Eredivisie. In Den Haag werd een klinkende 6-1 overwinning geboekt op ADO Den Haag. FC Groningen en AZ speelden gelijk.

De wedstrijd tussen FC Groningen en AZ leverde geen winnaar op. De thuisploeg kwam in de Euroborg via Tim Sparv op voorsprong, Adam Maher maakte gelijk: 1-1. Beide ploegen schieten niet al te veel op met de puntendeling. AZ stijgt van de dertiende naar de twaalfde plaats. Groningen blijft tiende.

AZ creëerde in de eerste helft kans op kans, maar zoals wel vaker dit seizoen bleven doelpunten uit. Ook vroeg in de tweede helft werd een goede kans op 0-1 om zeep geholpen. Invaller Erik Falkenburg ging voor eigen succes, waar twee ploeggenoten stonden te wachten om de bal binnen te tikken.

Vrije trap mocht niet baten

Tegen de verhouding in was het Groningen dat na een uur spelen op voorsprong kwam. Uit een vrije trap belandde de bal via het hoofd van Género Zeefuik voor de voeten van Sparv. De Fin aarzelde geen moment en schoot hard raak. De voorsprong van Groningen hield een kwartier stand. Toen zorgde uitblinker Maher met een puntertje voor de 1-1.

Een vrije trap op een mooie positie had AZ in blessuretijd nog de overwinning op kunnen leveren. Jozy Altidore, dit seizoen al goed voor negen goals, toonde met zijn wilde trap echter aan totaal niet in de wedstrijd te zitten. AZ-speler Adam Maher na het uitduel:

Zevende zege op rij

Voor PSV is het al de zevende overwinning op rij en de elfde van het seizoen. Na de 1-0 nederlaag half september tegen FC Utrecht werd in competitieverband alles gewonnen. FC Twente moet zondag winnen bij FC Utrecht om de achterstand terug te brengen tot één punt.

PSV maakte er in het Kyocera Stadion van het begin tot het einde een demonstratie van. Voordat Narsingh in de veertiende minuut de score opende, hadden Wijnaldum en Mertens al goede kansen laten liggen. Na ruim een halfuur spelen stond er 0-3 op het scorebord. Strootman scoorde na een mooie combinatie met Wijnaldum. Mertens verraste doelman Gino Coutinho met een schuiver vanaf de rand van het strafschopgebied.

Dubbele wissel ADO mocht niet baten

Met een dubbele wissel in de rust probeerde ADO-trainer Maurice Steijn het tij nog enigszins te keren. Het zette echter totaal geen zoden aan de dijk. Na de 0-4 van Wijnaldum redde Charlton Vicento weliswaar de eer, maar in de laatste twintig minuten tilden oud-ADO-speler Derijck en invaller Engelaar de eindstand naar 1-6. ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho zei na de 6-1 thuisnederlaag tegen PSV dat het een gebrek aan scherpte was:

De scoringsdrift van PSV dit seizoen is opvallend. Na dertien wedstrijden heeft de ploeg van Dick Advocaat al 48 keer het net weten te vinden. Ajax komt met 29 goals in twaalf duels nog het dichtst in de buurt. Het is een uitgebalanceerd elftal zei Advocaat na afloop:

De wedstrijdverslagen zijn van Novum

    • Anouk Eigenraam