Ploumen wil ‘zonder kaasschaaf’ bezuinigen op ontwikkelingshulp

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilliane Ploumen (PvdA) wil zonder “kaasschaaf” bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dat zegt ze vandaag in Amsterdam op de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Ploumen vorige week tijdens een bezoek aan Turkije. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilliane Ploumen (PvdA) wil zonder “kaasschaaf” bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dat zegt ze vandaag in Amsterdam op de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting.

Met de kaasschaafmethode wordt bedoeld dat verschillende onderdelen allemaal iets moeten inleveren. Ploumen noemt de voorgenomen bezuinigingen “pijnlijk”. Maar zegt vooruit te willen kijken. De minister wil met minder geld naar hetzelfde resultaat streven, zo meldt persbureau Novum.

Samenhang speelt een grote rol in haar plannen. Daarbij geeft Ploumen als voorbeeld haar bezoek in Turkije vorige week. “Dat was een handelsmissie. Maar ik heb ook afspraken gemaakt over de aanpak van kinderarbeid in de Turkse hazelnootpluk.” Volgens de PvdA’er valt onder meer honger, armoede, vrijheid, veiligheid en bedrijvigheid allemaal onder haar pakket.

De bezuiniging van één miljard euro op ontwikkelingssamenwerking is één van de meest verregaande concessies die de PvdA in de formatie met de VVD moest doen. Op het PvdA-congres over deelname aan het kabinet waren hier bij veel leden vragen over. Partijleider Samsom zegt dat hij de bezuiniging betreurt, maar acht de concessie noodzakelijk om andere belangrijke kabinetsplannen mogelijk te maken.

    • Pim van den Dool