Pikdonkere poolwinter

This photo supplied by Warner Independent Pictures shows the cuddly emperor penguin, stars of the hit documentary "March of the Penguins." The American Film Institute has named the film as one of its six noteworthy events that impacted the world of the moving image during 2005. They cited the film for its message: "the need to be part of a community that cares for each other." (AP Photo/Warner Independent Pictures, Jerome Maison) AP

March of the PenguinsRTL 8, 20.20 - 22.00 uur

Op aarde is ’s werelds grootste en eigenaardigste pinguïn veel lastiger waar te nemen. De vogel plant zich voort op de meest afgelegen en koudste plek denkbaar. Hij leeft in een gebied waar de temperatuur daalt tot minus 60 graden en de wind snelheden van 150 kilometer per uur haalt. Jaarlijks maken de keizerpinguïns in de pikdonkere poolwinter een gemiddeld honderd kilometer lange tocht van de kust naar het binnenland als onderdeel van een uniek broedritueel.

In de March of the Penguins is het spektakel op de voet te volgen. De Franse productie – die in 2005 een Oscar won als beste documentaire – is de meest bezochte natuurfilm aller tijden. De makers, onder leiding van regisseur en bioloog Luc Jacquet, zijn ruim een jaar bezig geweest met opnames. Dat klinkt trouwens erger dan het was. De Fransen filmden de kolonie van keizerpinguïns die naast de deur ligt bij het Franse wetenschapsstation van Dumont d’Urville. Ze zaten ’s avonds weer gewoon met hun koude voeten voor de warme kachel.

    • Marcel Haenen