‘Patiënten Spijkenisse overleden na verkeerde diagnoses’

Foto Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Hartpatiënten in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn mogelijk overleden na verkeerde diagnoses. Dat stelt interim-voorzitter Gerrit Jan van Zoelen vanochtend in het AD.

Cardiologen zouden foute diagnoses hebben gesteld doordat ze afgingen op verkeerde oordelen van laboranten en deze niet controleerden. Ook schatten artsen de kansen van een behandeling verkeerd in, doordat te weinig rekening werd gehouden met andere ziektes van een patiënt. De onderzoekers hebben daardoor de indruk dat patiënten daardoor voortijdig of ten onrechte zijn overleden, meldt Van Zoelen.

‘Morfine gebruikt om patiënten te laten inslapen’

De interim-voorzitter baseert zich op een eerste onderzoek naar het ziekenhuis. Hij zegt zich ‘te pletter te zijn geschrokken’ van de eerste bevindingen.

Ook zouden jarenlang fouten zijn gemaakt bij stervenshulp aan patiënten. Cardiologen gebruikten morfine om patiënten te laten inslapen. Die ouderwetse methode is echter in strijd met de richtlijnen. Omdat mogelijk op meer afdelingen morfine werd gebruikt bij stervenshulp, worden ook de afdelingen interne geneeskunde, neurologie en longgeneeskunde onderzocht.

Hoeveel patiënten mogelijk onnodig zijn overleden is nog onduidelijk. In 2010 overleden 54 patiënten in het ziekenhuis aan een hartaanval of hartfalen. Woensdag werd bekend dat het ziekenhuis onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is geplaatst. Een dag eerder werd de hartafdeling al gesloten.

    • Pim van den Dool