Orka Morgan is doof

Orka Morgan heeft ernstige gehoorproblemen en is mogelijk geheel doof. Dat ontdekte de Duitse zeebioloog Klaus Lucke, die bij het Nederlandse instituut IMARES werkt. Hij deed vorige week metingen deed bij het dier in het dierenpark Loro Parque op het eiland Tenerife.

De jonge orka werd in juni 2010 gevangen in de Waddenzee, waar ze vermagerd ronddobberde. Het was sinds 1963 de eerste orka in Nederlandse wateren. Het is mogelijk dat Morgans gehoorproblemen maakten dat ze haar groep kwijtraakte en verdwaalde, denkt Lucke.

Hij benadrukt dat dit speculatie is. Lucke deed eerder gehoormetingen bij in Nederland gestrande bruinvissen (kleine walvisachtigen) maar ontdekte niet eerder een dier dat doof leek.

Morgan werd in de zomer van 2010 opgevangen in het Dolfinarium in Harderwijk. Toen ze eenmaal was aangesterkt, besloot het ministerie van Landbouw om haar niet vrij te laten, omdat ze weinig kans zou hebben om te overleven. Ze ging eind 2011 naar Loro Parque, dat al vijf orka’s hield in een groot verblijf.

In het voorjaar ontdekten trainers in het park dat Morgan niet reageerde op fluitsignalen. In opdracht van Loro Parque hebben Lucke en twee Amerikaanse collega’s haar gehoor nu onderzocht met apparatuur waarmee ook het gehoor van mensenbaby’s getest wordt. De test meet de auditory evoked potential: het elektrisch signaal waarmee het binnenoor reageert op geluid.

Morgans gehoororgaan vertoonde geen enkel signaal, wat betekent dat ze een gehoorverlies heeft van minstens 30 dB. Het was de trainers al opgevallen dat Morgan veel en harde geluiden maakt – dat kan met haar doofheid te maken hebben. Werknemers van het Dolfinarium hadden niets gemerkt. Ze maakte in Harderwijk nauwelijks geluid, omdat ze geen soortgenoten om zich heen had en de verzorgers altijd kon zien in haar kleine bassin.

Volgens de Orka Coalitie is het onderzoek een poging van Loro Parque om de Nederlandse rechter te beïnvloeden. Die doet volgende maand uitspraak in de bodemprocedure die de Coalitie aanspande om de orka vrij te laten. Volgens Lucke kon de gehoortest nu pas gedaan worden, omdat Morgan moest leren om stil in het water te liggen tijdens de test.

Hester van Santen

    • Hester van Santen