Ontwerp Melchers’ museum klaar

Oudbouw en nieuwbouw in het ontwerp van Hans van Heeswijk

Architect Hans van Heeswijk heeft een ontwerp gemaakt voor het museum dat de familie Melchers opricht in Gorssel, een dorp met 3.800 inwoners aan de IJssel, tussen Deventer en Zutphen. „Een prachtig ontwerp”, zegt Marisa Melchers, de directeur van het toekomstige museum, dat figuratieve schilderijen zal exposeren. Een belangrijk deel van de voormalige collectie van bankier Dirk Scheringa is door de familie overgenomen.

Het huidige gemeentehuis aan de Hoofdstraat, dat binnenkort sluit, zal onderdeel uitmaken van het nieuwe museum. Het monumentale pand uit 1914 wordt aangevuld met nieuwbouw. Er komen museumzalen, een ruime entree, een museumwinkel, een brasserie en een klein auditorium in. Het nieuwe gebouw, dat uit twee verdiepingen bestaat, is zo’n 4.500 vierkante meter. Het museum gaat in 2015 open.

De collectie van Scheringa bevat werken van onder anderen Carel Willink, Charley Toorop en Pyke Koch. De werken werden gekocht door de vader van de directeur, zakenman Hans Melchers. Hans Melchers was tot 2002 eigenaar van het bedrijf Melchemie. De familie kwam in 2005 in het nieuws toen dochter Claudia werd ontvoerd.

Architect Van Heeswijk vertelt dat de uitdaging van dit ontwerp vooral was om het gebouw goed te laten passen in een dorpsstraat. „Bovendien wilde ik dat de nieuwbouw mooi op de oudbouw laten aansluit en de parkachtige omgeving goed uitkomt.” In de nieuwbouw gebruikt Van Heeswijk de natuursteen die ook voorkomt in het historische pand.

Marisa Melchers zegt dat ze in het ontwerp het elegante modernisme herkent dat Van Heeswijks gebouwen kenmerkt. „Het interieur van museum Hermitage Amsterdam, dat hij ook heeft ontworpen, is prachtig.” Melchers prijst zijn „on-Nederlandse verfijning” en „hoge graad van afwerking”. Dat Van Heeswijk de reputatie heeft binnen het afgesproken budget en tijd te blijven, speelde ook een rol. „Dat hielp zeker bij het overtuigen van mijn vader”, aldus Marisa.

    • Pieter van Os