Omgebouwde pioniers

Dame April Ashley met een oude vriend.
Dame April Ashley met een oude vriend.

Holland Doc: I am a woman now Ned. 2, 20.20 - 21.20 uur

„Iedere ochtend als ik uit bed stap, heb ik nog steeds dat blije gevoel dat ik had de dag nadat je vader me had geopereerd.” Aan het woord is April Ashley. In de jaren zestig was zij één van de eersten die in Casablanca een transgender-operatie onderging bij gynaecoloog George Burou.

In de documentaire I am a woman now, van regisseur Michiel van Erp, vertelt een betraande Ashley 51 jaar later aan de zoon van Burou hoe dankbaar ze is dat zijn eigenzinnige vader destijds dit pionierswerk verrichtte. Ashley is niet de enige bejaarde transseksuele vrouw die in deze documentaire wordt opgevoerd. Nog vier mannen, tussen 70 en 80 jaar oud, vertellen openhartig over hun leven voor en na de ingreep. Dat de gevolgen ingrijpend waren én blijven, is iets wat langzamerhand duidelijk wordt in deze film.

Zo heeft de Vlaamse Corinne van Tongerloo nog altijd moeite haar vorige leven te onthullen aan haar latere vrienden. Bijzonder is dat Van Erp haar mag filmen op het moment dat zij thuis haar levensverhaal voor het eerst aan een vriendin uit de doeken doet. Het bezoek reageert geëmotioneerd maar gepast ingehouden. „Sorry hè, da’s geen gewoon verhaal hè.” Wrang, ontroerend, maar ook grappig.

Zo zijn er meer rake momenten in deze documentaire waar de melancholie de boventoon voert. Van Erp wisselt oude foto’s en filmfragmenten af met opnames van de dames in hun huidige omgeving. Net als vele ouderen strijden zij tegen eenzaamheid en de kwellingen van een aftakelend lichaam. Trots zijn ze wel op de keuze die ze hebben gemaakt. Ze leven bewust. Dat maakt hen tot sterke individuen.