Nieuwsoverzicht

S&P verlaagt rating Nederlandse banken

Rotterdam. Kredietbeoordelaar Standard and Poor’s heeft vrijdag de kredietwaardigheid van vier Nederlandse banken verlaagd. Het gaat om de beoordeling van Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en SNS Reaal. ING en NIBC behouden beiden hun kredietwaardigheid, maar krijgen een negatieve ‘outlook’, wat de kans vergroot dat ze volgende keer alsnog een lagere waardering krijgen. Volgens S&P staan de banken bloot aan toenemende economische risico’s en slechte economische vooruitzichten in zowel de eurozone als in Nederland zelf. (NRC)

Automobilisten staan minder lang in file

Rotterdam. Automobilisten waren vorig jaar bij elkaar 54 miljoen uur kwijt aan stilstaan of langzaam rijden op de snelweg. Dat is achttien procent minder dan een jaar eerder, terwijl het verkeer juist toenam. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het tijdverlies door files en vertraging nam volgens de onderzoekers onder meer af door de aanleg van spitsstroken en de verbreding van wegen. (Novum)

Extern onderzoek Schipholtunnel

Rotterdam. Een extern onderzoeksbureau gaat kijken welke maatregelen nodig zijn om het aantal brandmeldingen in de Schipholtunnel omlaag te krijgen. Dat meldt spoorbeheerder Prorail nadat vrijdagochtend reizigers voor de derde keer deze week last hadden van vertraging doordat rook in de tunnel was gezien. Prorail en de NS hebben samen opdracht gegeven voor het onderzoek, dat zich moet richten op de huidige procedures, het treinmaterieel, logistieke processen en de tunnel zelf.(Novum)

Vrijspraak na dodelijke xtc-pillen

Rotterdam. Een 24-jarige man is vrijdag in hoger beroep vrijgesproken van de verkoop van vervuilde xtc-pillen. Een vrouw uit Sittard overleed vorig jaar na het slikken van tien van de pillen. De rechtbank in Maastricht veroordeelde de man in februari nog tot acht jaar cel. De pillen bevatten naast MDMA de gevaarlijke stof PMMA. Het slachtoffer slikte de tien pillen in zo'n twaalf uur tijd. Dat combineerde ze met amfetamine. Volgens het hof kon de man er geen rekening mee houden dat de vrouw zo veel drugs zou gebruiken. (Novum)

Club royeert speler na vechtpartij om broodje

Rotterdam. De Rotterdamse amateurvoetbalclub RVV Kocatepe heeft een lid geroyeerd vanwege een vechtpartij om een broodje mexicano bij een voetbalwedstrijd in Rotterdam. Hij zou afgelopen zondag betrokken zijn bij het bewusteloos slaan van een 72-jarige man. De dader vond dat het slachtoffer, een supporter van de club Neptunus-Schiebroek, moest oprotten met zijn broodje varkensvlees. Kocatepe, dat veel leden heeft met een islamitische achtergrond, onderzocht het incident en ontdekte dat de speler, die als toeschouwer langs de lijn stond, betrokken was. (Novum)