Kweekvijver voor talent

Op de High Tech Campus Eindhoven zitten de „pareltjes van de Nederlandse maakindustrie”. Drie veelbelovende starters vertellen over hun plannen.

Jan Nesvadba: „We moeten zoveel mogelijk profiteren van alle opgebouwde kennis.”

‘Op zoek naar de volgende Silicon Valley?”, schreef zakenmagazine Fortune onlangs. “Je bent niet de enige. Nu economieën wereldwijd stagneren, zijn captains of industry, ondernemers en investeerders op jacht naar nieuwe broedplaatsen vol originele denkers en interessante nieuwe bedrijfjes.”

Fortune zocht de wereldbol af en vond zeven mogelijke opvolgers van het huidige centrum van hightech innovatie in de baai van San Francisco. Als kandidaten werden het Google-hoofdkwartier in Zürich genoemd, Singapore als specialist in gezondheidstechnologie – én de High Tech Campus Eindhoven.

Op de High Tech Campus Eindhoven zitten zo’n 115 bedrijven, waaronder ruim 40 ‘start-ups’ (startende bedrijfjes). Er werken 8.000 mensen van 60 verschillende nationaliteiten. De campusbedrijven hier zijn goed voor bijna de helft van alle Nederlandse patentaanvragen. Op de Eindhovense campus wordt gestreefd naar open innovatie. Mensen ontmoeten elkaar in de businessclub voor directeuren van grote en kleine bedrijven, tijdens sporttoernooien op de sportvelden van de campus, bij lezingen die door de campus worden georganiseerd en in het campuscafé of -restaurant.

„Een kweekvijver voor de pareltjes van de Nederlandse maakindustrie”, noemt Marcel Boekhoorn het. Sinds begin dit jaar is hij met een groep investeerders eigenaar van de campus. Bijkomend voordeel is dat hij als investeerder op de eerste rij zit als zich een interessante start-up aandient. „Met één zit ik binnenkort om tafel.” Hij kan nog niet zeggen welke, maar verwacht binnen een maand een akkoord te hebben over participatie.

    • Esther Wittenberg