Kortkolom economie

Laatste auto van band gerold bij NedCar

Rotterdam. - Bij NedCar in Born is vrijdag de laatste auto van de band gerold. Het ging om een Mitsubishi Colt. Dat maakte de autofabriek bekend. De afronding van de productie van de laatste auto ging gepaard met een korte ceremonie voor de medewerkers. Mitsubishi begon in 1990 met de productie van auto’s bij NedCar. Mitsubishi heeft NedCar verkocht aan VDL in Eindhoven, dat het bedrijf na 1 januari ombouwt voor de productie vanaf medio 2014 van BMW Mini’s. Sinds 1967 zijn in de Limburgse autofabriek 4.762.949 auto’s gemaakt. De productie begon in 1967 bij de toenmalige Daf-fabriek met de Daf 33, en stopt 45 jaar later met de laatste twee modellen van Mitsubishi, de Colt en de Outlander. Van de Colt zijn in totaal 419.174 stuks gemaakt. De Outlander haalde niet meer dan 59.667 auto’s. (NRC)

Industriële productie VS daalt onverwacht

Rotterdam. - De productie van de Amerikaanse industrie is in oktober onverwacht gedaald, maakte de Federal Reserve bekend. De industriële productie nam af met 0,4 procent tegenover een herziene groei van 0,2 procent in september. De Fed stelde het cijfer voor september bij van 0,4 naar 0,2 procent groei. Exclusief mijnbouw en nutsbedrijven bedroeg de afname 0,9 procent, vergeleken met een groei van 0,1 procent in de voorafgaande maand. De bezettingsgraad van de industrie daalde in oktober van 78,2 procent tot 77,8 procent. (Novum)

Vakbond niet representatief

Rotterdam. - Veel werkgevers die met een vakbond onderhandelen over arbeidsvoorwaarden vinden de bondsafvaardiging niet representatief. De bedrijven zouden meer werknemers betrokken willen zien. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN na eigen onderzoek. De belangenvereniging ondervroeg 63 werkgevers, naar eigen zeggen evenredig verdeeld naar omvang en sector. Ruim de helft daarvan onderhandelt met vakbonden over een cao. Daar weer de helft van is hierover ontevreden. Bij gesprekken met ondernemingsraden is de ontevredenheid veel lager. (Novum)

Handelsoverschot eurozone gestegen

Rotterdam. - Het handelsoverschot van de eurozone is in september gestegen. Dat meldt het statistiekbureau van de Europese Unie Eurostat vrijdag. Het handelsoverschot voor goederen bedroeg 9,8 miljard euro, een toename van 1,7 miljard euro vergeleken met september vorig jaar. Ten opzichte van augustus nam het overschot toe met 5,2 miljard euro. De verbetering van de handelsbalans kwam door een lichte toename van de export en een wat sterkere afname van de import. (Novum)

Staat aangeklaagd om energielabel

Rotterdam. - Energieadviseurs slepen de staat voor de rechter omdat die een Europese energierichtlijn voor woningen en kantoren niet goed zou hebben ingevoerd. Daardoor heeft de beroepsgroep 51 miljoen euro schade geleden, laat stichting Energyclaim – waarin circa tachtig onafhankelijke adviseurs verenigd zijn – weten. Volgens de stichting hebben bedrijven die zich vanaf 2003 hebben ingezet voor energiebesparing schade geleden doordat de richtlijn, de EPBD, niet correct is ingevoerd. (Novum)