Opinie

Juiste zorgpolis voor een bodemprijs kies je zo

Wij zijn een gezin van twee ouders en twee tieners. Hoe regel ik voor ons de juiste zorgpolis tegen de beste prijs in 2013?

Stroom is stroom, gas is gas en basiszorg is basiszorg. Daarom speurt de kritische consument naar de gunstigste aanbieder. Momenteel is het weer zorgpolis-overstaptijd, want de meeste premies voor 2013 zijn bekend. Door te switchen kan een doorsnee koppel of gezin 206 euro besparen, berekende de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dat bedrag verhoog je door onnodige aanvullende dekkingen te schrappen en/of je eigen risico te verhogen. Besparen maar dus. Dat doe je zo.

Geef ten eerste elke ouder een eigen polis. Wellicht heeft mevrouw genoeg aan basiszorg, terwijl meneer zich voor fysiotherapie, psychologische hulp, een bril, alternatieve geneeswijzen of orthodontie (voor de kinderen) wil indekken. Tieners onder de achttien verzeker je (gratis) mee bij de ouder die het ruimste is ingedekt; zij profiteren mee van de extra’s. Kies alleen aanvullingen die meer opleveren dan ze kosten. Dat schat je in door na te lezen wat er wordt vergoed. Verwacht je nauwelijks zorgkosten en is er spaargeld? Een eigen risico (voor de kerngezonde ouder) van 850 euro scheelt honderden euro’s premie per jaar. Al kun je natuurlijk pech hebben.

Zodra je weet wat jullie willen, is het tijd voor een vergelijkingssite. Maar welke? Talloze sites willen helpen; elke overstapper levert bijvoorbeeld 25 of 37,50 euro op. Mijn favoriete site is het niet-commerciële kiesbeter.nl/zorgverzekeringen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Probeer ook consumentenbond.nl/zorgver-gelijker, wegens eventuele kortingen. Bij beide vind je de goedkoopste basispolissen in een handomdraai. Op dit moment is dat, bij het laagste eigen risico, PMA Ziektekosten (93,50 euro per maand). Bij 850 euro eigen risico komt Anderzorg als voordeligste uit de bus. Ook aanvullende dekkingen vergelijk je moeiteloos op kiesbeter.nl. Goed zo, overheid! Daar heeft de consument wat aan. Wat jammer dat dit per februari 2013 gaat verdwijnen (er zouden genoeg vergelijkingssites zijn).

Maar is goedkoop geen duurkoop? Nee hoor. De dekkingen in de basispolis zijn wettelijk bepaald en overal gelijk. De voorwaarden van een aanvullende polis moet je wel zelf nalezen. Over claimproblemen hoor je zelden iets. Ik switch al jaren van de een naar de ander en word pijlsnel uitbetaald. Wisselen van basispolis lukt trouwens altijd, want zorgverzekeraars moeten je accepteren. Voor aanvullende dekkingen kunnen acceptatievoorwaarden gelden. Zeg een oude aanvulling dus pas op als de nieuwe in kannen en kruiken is. Stap over vóór Nieuwjaar, want dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude polis vaak voor je op. Kijk echter voordat je écht switcht nog eventjes de kat uit de boom. De komende weken kan zich nog een nieuwe prijsstunter melden. Begin december sla je definitief je slag: de juiste polis voor een bodemprijs.

Nieuwe vraag: Onze dochter heeft 20.000 euro studieschuld tegen nu 2,5 procent rente. Wij (de ouders) zouden deze schuld in één keer kunnen aflossen en eventueel in mindering kunnen brengen op de erfenis. Is dat slim? Mail uw antwoord en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.